15.07.2011

Doğrudan yabancı yatırım girişi 2 kat arttı

Dünya - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bu yılın Ocak-Mayıs döneminde doğrudan uluslararası yatırım girişinin, geçen yılın aynı dönemine göre iki kattan fazla artarak, net 5,6 milyar ABD doları olduğunu belirtti.

Çağlayan, bu dönemde düzenlenen 105 yatırım teşvik belgesi kapsamında, gelecek üç yılda 3,5 milyar ABD doları değerinde yatırım yapılması ve 6.433 kişiye istihdam yaratılmasının öngörüldüğünü açıkladı.


Bakan Çağlayan, 2011 yılı Mayıs ayı ödemeler dengesi verilerine dayanarak yaptığı değerlendirmede, bu yıl Mayıs ayında Türkiye'ye 882 milyon ABD doları uluslararası doğrudan yatırım girişi olduğunu belirtirken, geçen yılın Mayıs ayında 303 milyon ABD doları olan girişe göre, bu rakamın % 191,9 artış gösterdiğine dikkat çekti.

Uluslararası doğrudan yatırımcıların Türkiye'ye ilgisinin bu dönemde de artarak devam ettiğini kaydeden Bakan Çağlayan, geçen yılın Ocak-Mayıs döneminde 2,6 milyar ABD doları tutarında gerçekleşen uluslararası doğrudan yatırım girişinin, bu yıl % 117,7 artışla 5,6 milyar ABD dolarına ulaştığını belirtti.


Ocak-Mayıs döneminde gerçekleşen yatırımların % 87,7'sinin AB ülkeleri kaynaklı olmasının, "Türkiye'nin AB için vazgeçilmez olduğunu gösterdiğine" işaret eden Çağlayan, "Söz konusu dönemde bankacılık ve sigortacılık, enerji sektörü ve imalat sanayi sektörlerinin doğrudan sermaye girişlerinde ilk üç sırayı alması, Türkiye'nin hem hizmet hem de imalat sektörlerinde büyük potansiyeli olduğunu ortaya koymaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

/Style%20Library/Invest/images/news.png
Türkiye; doğrudan yabancı yatırım; dyy; yabancı sermaye; ocak-mayıs dönemi; zafer çağlayan; türkiye yabancı yatırım