15.10.2015

Cumhurbaşkanı Erdoğan Sumitomo Rubber AKO Lastik Fabrikasını açtı

Milliyet - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çankırı’da bulunan Sumitomo Rubber AKO Lastik Fabrikası’nın açılış merasimine katıldı.


Açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "520 milyon dolarlık bu yatırımı ülkemize kazandıran Sumitomo Rubber firması ile özellikle Özcan kardeşlere çok teşekkür ediyor, özellikle de tebrik ediyorum. 2019 yılına kadar üretimini günlük 30 bin adete çıkartacak olan fabrikanın bu üretimin yüzde 80’inin ihraç edecek olmasını da çok önemli buluyorum" dedi.


Geçen hafta gerçekleştirdiği Japonya ziyaretini hatırlatan Erdoğan, "Bu ziyarette Japon dostlarımızla Türkiye yapılan yatırımlar konusunu enine boyuna ele alma imkanı bulduk. Japon firmalarının ülkemize son 5 yılda yaptıkları yatırım tutarı 1,6 milyar doları buldu. Biz diğer yatırımlar gibi bu yatırım konusunda da Japon dostlarımıza her türlü desteği verdik, her türlü kolaylığı sağladık. Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansımız (TYDTA) 2008 yılından beri bu yatırımı takip ediyor. 2011 yılında kesin kararı verilen bu yatırımın yerinin belirlenmesinden altyapısına kadar tüm işleri ajansımızın koordinasyonuyla takip ettiler, neticelendirdiler. Bu fabrikaya ilave olarak yılın ilk 9 ayında Japon firmalarının ülkemizde çeşitli sektörlerde 7 adet satın alma ve birleşme anlaşması yapmış olmalarını da çok önemli görüyorum" ifadelerini kullandı.


Türkiye’nin en çok yatırım çeken ülkeler sıralamasında dört basamak yükselerek 22. sıraya çıktığını ancak tüm bu gelişmelerin halen Türkiye’nin potansiyelinin çok gerisinde olduğuna dikkat çeken Erdoğan, şunları söyledi:


"Bu konuda Japon dostlarımızdan çok büyük beklentilerimiz var. Türkiye olarak Japonya’nın uluslararası yatırımlarının en az yüzde 1’inin ülkemize gelmesi gerektiğine inanıyoruz. Bunu Sayın Abe ile de Japonya seyahatinde paylaştım. Bu da yılda asgari 1 milyar dolarlık bir Japon yatırımı anlamına geliyor. Bu kadar önemli. Geçtiğimiz haftaki Japonya ziyaretinde TYDTA organizasyonuyla 500’e yakın Japon firma temsilcisiyle bir araya gelme imkanı bulduk. Bu toplantının hemen ardından Japonya’nın en büyük şirketlerinden 5’inin başkanları ve CEO’larıyla baş başa görüşmeler yaptım. Ayrıca aynı gün DEİK tarafından düzenlenen bir toplantıda Türk ve Japon iş adamları bir araya gelip görüşme fırsatı elde ettiler. Sektörel bazda görüşmeler yaptıklar. Tüm bu gelişmeler bize gelecek için ümit vaadediyor. Bir kez daha altını çizerek belirtmek istiyorum, bizim kapımız tüm uluslararası yatırımcılara özellikle de Japon dostlarımıza sonuna kadar açıktır. Gelin birlikte kazanalım, gelin birlikte geleceğe yürüyelim diyoruz."

Recep Tayyip Erdoğan Görseli