16.01.2012

20 milyar dolarlık evlilik yolda

Dünya - Geçtiğimiz iki yıl satın alma ve birleşmelerin gözdesi olan Türk şirketler, 2012 yılında yabancı fonları yarıştıracak. Yaklaşık 8 milyar ABD doları özelleştirme gelirinin beklendiği 2012 yılında bunun dışında Türk şirketler için yaklaşık 12 milyar ABD doları değerinde yabancı yatırım bekleniyor.

Satın alma ve birleşmelerde fon şirketlerinin başrolü oynayacağı belirtilirken talep, sağlık, enerji, perakende ve e-ticaret sektörlerinde yoğunlaşacak. Bu yıl özeleştirme ihalelerinin de etkisi ile büyük ölçekli işlem sayısında artış beklenirken, evliliklerin gözdesi ise yine KOBİ'ler olacak.

Ekonomik kriz sonrası güvenli liman arayışına giren büyük sermaye fonları ve yabancı yatırımcılar 2010 ve 2011 yıllarında Türkiye’de gerçekleştirdikleri satın alma ve birleşme işlemleri ile piyasada önemli bir hareketlilik yarattı. Aralarında Mey İçki, Garanti Bankası, Şok Marketler gibi sektörünün öncüsü olan pek çok Türk şirket, son üç yılda yaklaşık 25 milyar ABD dolarına ulaşan yabancı yatırım pastasından önemli pay aldı. Bu yıl özellikle otoyol ve enerji özelleştirmelerinden 8 milyar ABD doları gelir bekleniyor. Büyük ölçekli sermaye girişlerinin de önünü açacak özelleştirmeler dışında 2012 yılı için tahmin edilen yabancı yatırım rakamı ise 12 milyar ABD doları civarında. Şirket evliliklerine aracılık eden araştırmacıların ortak kanısı ise sermaye fonlarının 2012 yılı için ciddi alımlarla öne çıkacağı yönünde.
/Style%20Library/Invest/images/news.png
Türkiye; şirket satın alma; türkiye satın alma birleşme; türkiye şirket evlilikleri; türkiye 2011 satın alma; özelleştirme programı