16.08.2013

TANAP’a 8 milyar dolar yatırım yapılacak

Hürriyet - 2014 yılında inşaatına başlanması beklenen Trans-Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP), inşası için hazırlıklar sürüyor.


Azerbaycan’dan her yıl milyarlarca metreküp doğalgaz taşıyacak bu dev hattın yapımı Türkiye’de özellikle altyapı sektörü için hareketlilik yaratacak. TANAP’ın Azeri ortağı SOCAR’ın Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, “Türkiye’de sadece sermaye yatırım tutarı itibariyle minimum 8 milyar dolarlık yatırım yapılacak” dedi.

Türkiye ile Azerbaycan’ın enerji alanındaki dev iş birliği olan TANAP için Türkiye’de yaklaşık 1800 kilometre uzunluğunda 56 inçlik (1422 mm) hat inşa edilecek. Stratejik boru hattının 2018 yılından itibaren başlangıçta yılda 16 milyar metreküp (bcm) doğalgaz taşımaya başlaması planlanıyor. Türkiye, hattan 6 bcm doğalgazı aldıktan sonra, kalan 10 milyar metreküp Avrupa’ya iletilecek.


SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, hattan alınacak gaz konusunda şunu söyledi: “600 milyar metreküplük bir Avrupa pazarı, yaklaşık 50 milyar metreküplük bir Türkiye pazarından bahsediyoruz. Yani 650 milyar metreküplük kapasiteye, başlangıçta 16 milyar metreküp, daha sonra 31 milyar metreküp gaz ulaşmış olacak. Kapasite artırıldığında, Türkiye’de 6 bcm’den daha yüksek miktarda gaz alabilecek.”


TANAP için oluşturulan konsorsiyumda SOCAR, BOTAŞ ve TPAO ilk ortaklar olarak yer almış daha sonra Avrupalı enerji devleri BP, Statoil ve Total toplam yüzde 29 hisse alarak projeye ortak olmuşlardı.

Boru Hattı Görseli