15.08.2013

Huawei, Türkiye’de üretimi düşünüyor

Dünya - Dünyadaki 175 ticari LTE bağlantısının 85'inin sistemi kendisine ait olan Huawei, Türkiye pazarını oldukça önemseyen teknoloji şirketlerinden bir tanesi. Pazara 11 yıl önce giren Çinli şirket, Türkiye'nin 3G gibi yeni mobil ağ teknolojileri ile tanışmasında da önemli bir rol oynadı. Pazarın taşıdığı potansiyel Huawei'nin gözünde Türkiye'nin değerini daha da artırıyor.


Şu anda Huawei, 11 ülkeyi Türkiye'den yönetiyor. "Avrupa ülkeleriyle kıyasladığımızda, hatta Çin'le karşılaştırıldığında bile, Türkiye'de hala operasyonlarımızı genişletebileceğimiz ve yatırım yapabileceğimiz büyük bir pazarlama alanına sahibiz..", diyen Huawei Türkiye, Orta Asya ve Kafkasya Bölge Başkanı Sun Ming, özellikle bankacılık, ulaştırma, kamu projeleri, uygulama geliştirme ve enerji sektöründe teknoloji altyapısı ihtiyaçları olduğunu söyledi.

"Ar-Ge'ye yerel ortakları da dahil etmek istiyoruz..", diyen Ming, bununla özellikle cihaz tarafındaki operasyonlarını genişletmeyi hedeflediklerini dile getirdi. Ming, Huawei'nin, cihaz tarafında da Türkiye'de önemli yatırımlar gerçekleştirdiğine dikkati çekti. Akıllı cihazlar alanında büyümeyi hedefleyen şirket böylece telefon, tablet ve diğer akıllı cihazlarının pazarlamasında Türkiye'yi öncelikli ülkeler içine aldı. Bununla birlikte Türkiye'de kamu sektörüne ve kamu projelerine daha fazla yatırım yapabileceklerini ifade eden Ming, üretim olanaklarını araştırdıklarını da kaydederek şunları söyledi:


"Bizim için ekipman anlamında yerel üretim çok kolay bir konu değil. Türkiye'de teknoloji üretimi konusunda bazı özel yeterlilikler ve şartlar söz konusu. Tek başına Huawei olarak bu şartları yerine getirmemiz mümkün görünmüyor. Bu yüzden yerel bir partner ile çalışmamız gerekiyor. Hükümetin de üretim konusundaki talepleri çok net. Mutlaka bir Türk şirketiyle ortaklık yapmak istiyoruz. Geçen seneden beri, chipset, platform ve sistem tasarımı konuları başta olmak üzere birçok alanda yerel ortaklarla nasıl bir araya gelip nasıl Türkiye'de üretim yapabiliriz durumunu değerlendiriyoruz.."

Huawei Logosu Görseli