17.05.2013

Türkiye'ye bir 'yatırım yapılabilir' notu daha

Sabah - Kıt not verdiği için 'sıfırcı hoca' olarak bilinen kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'yi 'yatırım yapılabilir' seviyeye çıkardı. Kurulul, yabancı para birimi cinsinden notumuzu bir kademe artırarak Baa3'e yükseltti. Böylece Fitch'den 6 ay sonra gelen not artışı haberiyle Türkiye süper lige çıkmış oldu. Çift yatırım yapılabilir notuyla Türkiye'ye dev kurumsal yabancı fonların akın etmesi bekleniyor.


Moody's'in not artırımıyla Türkiye 19 yıl sonra ilk defa iki kredi derecelendirme kuruluşundan "yatırım yapılabilir" notu almış oldu. Türkiye'nin geçmiş yıllar itibarıyla kredi dereceledirme notları ilk derecelendirilme yılı olan 1992 ve 1993 yılları haricinde sürekli olarak yatırım yapılabilir seviyenin altında tutuldu. En son Fitch geçen yıl kasım ayında Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir seviyeye çıkardı. Analistler Standard and Poor's'ta da not artırımı bekliyor.


Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Alınan karar yerinde ancak gecikmiş bir karardır" dedi. Babacan, şöyle konuştu: " Ekonomide attığımız doğru adımlar sayesinde ülkemizin uluslararası piyasa göstergeleri uzun süredir yatırım seviyesinde kredi notuna sahip ülkelere benzer düzeylerde bulunmaktaydı. Karar, piyasa göstergeleri ile kredi notumuzu biraz daha yaklaştırmıştır".

Moody's Logosu Görseli