20.05.2013

Fatih Projesi için geri sayım başladı, ihale 27 Mayıs’ta

Star - Türk bilişim sektöründe yeni bir çağ açması beklenen ve startını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği Fırsatları Artarma ve Teknolojiyi İyileştirme Projesi’nde – Fatih Projesi- ihale tarihi yaklaşıyor. 27 Mayıs’ta ihaleye çıkacak olan Türkiye, 11 milyon tablet alacak ve daha sonraki her yıl 2 milyon tablet alma garantisi verecek. Ancak bu ihale sadece okullarda tabletli eğitime geçişle sınırlı değil. Türkiye’ye birçok yönden getiri sağlayacak. Türkiye teknoloji üssü haline gelecek, ihaleyi alan firma da satış rakamlarını büyük bir oranda artırarak dünya tablet liginde birinci sıraya yerleşecek. Milli Eğitim Bakanlığı, yaklaşık 11 milyon adetlik ilk paket için toplam 6 milyar 600 milyon TL bütçe ayırdı.


Fatih Projesi kapsamındaki 11 milyon tablet için dev bilişim firmaları ihale dosyası aldı. Apple, Samsung, Vestel, Arçelik, General Mobile, Intel ve Çinli bir bilişim firması ihalede kozlarını paylaşacak. Bu firmalar ihale şartnamesini alarak Türkiye ekonomisine şimdiden 700 bin TL katkı sağladı.


İhale şartnamesine göre ihaleyi kazanan firma üretimini Türkiye’de yapmak zorunda. Yani firma 11 milyon tableti Türkiye’de üreteceği gibi dünyaya da Türkiye’den ihraç edecek. Böylece Türkiye’de tablete bağlı olarak yedek parça ve yazılım sektörü de birbiriyle yarışacak. Ayrıca ihaleyi alan firmanın fabrikasını Türkiye’ye taşıması sayesinde Türkiye’nin ödeyeceği para ülke içinde kalacak.


Türkiye bu ihale sayesinde yakın zamanda teknoloji merkezi olacak. Türkiye’nin projeyle, dünyaya en çok tablet ihraç eden ülke konumuna yükselmesi bekleniyor.

Fatih Projesi Logosu Görseli