18.06.2015

TYDTA yeniden WAIPA Başkanı

Dünya /Akşam – Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Başkanı Arda Ermut, başkanlığına seçildiği Dünya Yatırım Ajansları Birliği’nin (WAIPA) İtalya’nın Milano kentinde gerçekleştirilen konferansında Türkiye’den gelen basın mensuplarına özel açıklamalarda bulundu.

WAIPA Başkanlığı seçimine tek aday olarak girerek seçilmelerinin kendilerini gururlandırdığını söyleyen Arda Ermut, söz konusu birliğin dünya genelinde daha etkin bir kurum haline gelmesi için yoğun şekilde çalıştıklarını söyledi. Birlik merkezinin İstanbul’a taşınmasının WAIPA’ya tekrar önemli bir bilinirlik kazandırmaya başladığını ifade eden Ermut, “Başkanlığa başladığımız 2014 yılından bu yana birlik üyeleri arasında iletişim ciddi oranda arttı. Hatta birliğin üyesi olup uzun yıllardır aktif görevde bulunmayan ülke ajansları dahi harekete geçmeye başladı. Bunlara en iyi örnek, gelişmiş ekonomiler arasında yer alan İngiltere ve Güney Kore’den yatırım ajansları artık aktif göreve başladılar. Bu önemli bir gösterge ve birliğin referans alınırlığının önü açıldı. Bu nedenle uyuyanları canlandırmayı başladık diye biliriz” diye konuştu.


Sohbette Türkiye’nin doğrudan yatırımlardaki durumunu değerlendirmesini ve son yapılan genel seçimler sonrasında oluşan tablonun yabancı yatırımcılara etkisini değerlendirmesini istediğimiz Arda Ermut, 12 yıllık tek parti dönemi sonrasında oluşan tablo ile ilgili yabancı yatırımcılardan ve başkanlığını yaptığı WAIPA’ya üye ülke ajanslarından bu yönde sorular gelmediğini ifade ederek “Ülke ekonomisinde istikrar devam ediyorsa yabancı yatırımcı gelmeye devam eder. Bize düşen görev ise Türkiye’ye yapılacak yatırımları artırmak..", dedi.


Şu anda takip ettikleri toplam 191 yatırım projesi olduğunu ve bunların değerinin 17.3 milyar doları bulduğunu kaydeden Ermut, bunların içinde enerjinin başı çektiğini söyledi. İlk 4 ayda yüzde 20'lik bir düşüş yaşandığını belirten Ermut, "Seçim beklentisi ve mevsimsel etkiyle bu düşüş normal. Dünyada da böyle. Ancak yıl sonunda en azından geçen yılın rakamına ulaşmayı hedefliyoruz" diye konuştu. Geçen yıl açıklanan doğrudan yatırım tutarı 12.5 milyar dolar seviyesindeydi.

Arda Ermut Görseli