18.10.2010

Hızlı tren projelerinde Türk-Çin iş birliği

Hürriyet Daily News - Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Süleyman Karaman, Türk ve Çinli şirketlerin Türkiye’deki hızlı tren projelerinde ortaklaşa çalışacağını söyledi.

Geçtiğimiz hafta iki ülke arasında imzalanan ve demir yolları yapımını da kapsayan anlaşmayla ilgili bilgi veren Karaman, Edirne ile Kars arasında yapılması planlanan hızlı tren hattı için Çin’den kredi sağlandığını belirtti.

Karaman, hızlı trenler konusundaki iş birliğinin Ankara-İzmir, Eskişehir-Antalya ve Konya-Antalya hatlarını da kapsadığını söyleyerek, “Türkiye, 2023 yılına kadar 6.000’i hızlı, 4.000’i konvansiyonel olmak üzere 10.000 kilometre demir yolu döşeyecek. 45 milyar ABD dolarına mal olacak bu yatırımların 28 milyar ABD doları Çin tarafından karşılanacak” dedi. Çin'in ülke içinde ve dışında yıllık 2.000 kilometre hızlı tren yapmayı hedeflediğini anlatan Karaman, Türk ve Çinli ortak firmaların yurt dışında da iş birliğine gidebileceğini ve Çin’in demir yolu yapımında Avrupa’ya açılabilmek için Türkiye’yi bir fırsat olarak gördüğünü söyledi.
/Style%20Library/Invest/images/news.png
türkiye; çin; türk-çin; edirne; kars; demiryolu; hızlı tren; ulaştırma sektörü; tcdd; süleyman karaman