19.06.2013

Yıldız: Kaya gazı için çalışmalar yapıyoruz

Hürriyet/ BloombergHT - ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) yayımladığı rapor ile dünya kaya gazı haritasını ortaya koydu.


Türkiye’den Trakya ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki rezervlerin incelendiği rapora göre, bu iki bölgede toplam 4.6 trilyon metreküp yerinde kaya gazı var, ancak bunun 651 milyar metreküpü çıkarılabilir nitelikte. Öte yandan, bu iki bölgedeki kaya petrolü miktarı ise toplam 4.7 milyar varil.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'deki kaya gazı potansiyeli ile ilgili, ''Sonuçlar bilimsel verilerle ortayla çıkmadan herhangi bir rakam telaffuz etmiyoruz. Gerek kuru kaya gazıyla alakalı gerekse diğer enerji kaynaklarıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor'' dedi.


Yıldız, Rixos Otel'de düzenlenen Seyitömer Termik Santrali'nin devrine ilişkin imza töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kaya gazı ile ilgili Türkiye'de büyük bir potansiyel olduğuna ilişkin ABD'nin çalışmaları olduğunu belirten Bakan Yıldız, şöyle konuştu:


"Biz de potansiyel gördüğümüz için çalışmalar yapıyoruz. Ankara, Konya ve Nevşehir bölgesinde kaya gazı potansiyelinin olduğundan bahsedildi. Diyarbakır'da şu anda 3 bin metreyi aşan, Shell ile beraber yaptığımız, bir sondaj çalışmamız başladı. Trakya'da da bu çalışmalarımızı yürüteceğiz. Ama sondaj bitmeden, sonuçlar bilimsel verilerle ortayla çıkmadan herhangi bir rakam telaffuz etmiyoruz. Gerek kuru kaya gazıyla alakalı gerekse diğer enerji kaynaklarıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor.''

Türkiye'nin doğalgaz ithalatını azaltma ve yerli kaynakları kullanmayla ilgili ciddi bir hareket içinde olduğunu ifade eden Yıldız, elde edilen bütün kömür rezervlerini hayata geçirdiklerini, Tufanbeyli'de, Soma'da, Tunçbilek'te, Bingöl Karlıova'da ihaleler yaptıkları ve ihalelere rağbetin çok fazla olduğunu söyledi.


Türkiye'nin çok ciddi kömür rezervleri oluştuğuna işaret eden Yıldız, Konya Karapınar, Afyonkarahisar Dinar, Eskişehir Alpu'da bu yöndeki yatırımların devam edeceğini ifade etti.

Kaya Gazı Görseli