19.07.2012

Bakan Çağlayan Japonya’da yeni yatırım teşviklerini anlattı

Sabah - Yeni teşvik sisteminin road-show'una Japonya'dan başlayan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Tokyo temaslarının ilk gününde 740 bin çalışanı olan ve toplam cirosu 505,4 milyar ABD dolarını bulan Mitsubishi, Itochu, Dai-ichi ve Mitsui gibi Japon şirketlerin CEO'ları ile bir araya geldi. Görüşmelere, yeni teşvik sistemi ile Türkiye'nin Mersin'den sonra kuracağı ikinci ve üçüncü nükleer santraller damgasını vurdu.

Çağlayan görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, Dai-ichi’nin mevcut sigorta şirketlerinden biriyle Türkiye'de yatırım yapacağını söyledi. Türkiye'de rafineri yatırımına talip Japon şirketler olduğu bilgisini de paylaşan Çağlayan, "Japonların Türkiye'yi üretim üssü ve yönetim merkezi yapmak istediklerini söyledi. Önümüzdeki aylarda Türkiye'ye doğrudan yatırım, otomotiv, petrokimya ve enerjide milyar doları aşacak. Japon şirketlerine nükleer konusunda geç kalmama çağrısı yaptık" dedi.

Türkiye-Japonya arasındaki ticari ilişkilerin ilk kez resmi formatta yürütüldüğünü söyleyen Çağlayan, şunları söyledi: "Üçlü bir protokolle ekonomik ilişkileri belli bir sisteme, yapıya, çalışma takvimine bağlıyoruz. Japon firmaların Türkiye'ye olan ilgisi normalin çok üzerinde oldu. Japonya, Türkiye ile üçüncü ülkelerde iş birliği yapmak istiyor. Ekonomideki gelişmelerden etkilendiklerini kendileri ifade ediyor."
/Style%20Library/Invest/images/news.png
türkiye; yatırım teşvikleri; türkiye japon şirketleri; türkiye japon yatırımları; dai ichi; toyota; itochu