20.03.2012

Parayı bulan soluğu Türkiye'de alıyor

Sabah - Ekonomisi rekorlarla büyürken işsizliği hızla küçülen ve küresel piyasada parmakla gösterilen Türkiye, yabancı firmaların da gözdesi oldu. 2011 yılına kadar Avrupa ağırlıklı yabancı yatırım, bu yıl Asya ve Orta Doğu'ya kaydı, güvenli liman Türkiye'ye yatırım yağdı.

ABD'den Malezya'ya, Japonya'dan Fransa'ya kadar birçok ülkeden Türkiye'ye gelen şirket sayısında hızlı bir artış var. Son üç ayda 30'dan fazla şirket Türkiye'ye adım atarken son olarak bunlara Hintli traktör devi Sonalika ve dünyanın en büyük fuar şirketi REED Exhibition eklendi. Geçen yıl 9 milyar avro ciro yapan İngiliz REED, Türkiye'nin en büyük fuarcılık şirketi Tüyap'a ait Tüyap Fuarcılık'ın % 50 hissesini alıyor.

İngiliz dev, 25 milyon ABD doları hacminde bir yatırım planlarken, Hintli traktör şirketi Sonalika'nın Genel Direktörü Deepak Mittal, Türkiye ve Cezayir'de pazarın hızlı büyüdüğünü belirtti ve ekledi: "Bu iki ülkede bir montaj hattı kurmak istiyoruz." Geçtiğimiz hafta da art arda Avrupa'dan altyapı yatırımları geldi. Fransız Aeroport de Paris TAV'ın % 38'ini 874 milyon ABD dolarına alırken, Fransız ve İtalyan hükümetlerinin ortak fonu Lüksemburg merkezli Inframinervois, İskenderun Limanı'nın % 20'sini almak için masaya oturdu. Enerjiye ise Almanlar imza attı. Phoneix, Soventix ve Gehrlicher Türk firmalarla ortaklık anlaşması yaptı. Yılın ilk günlerinde de Türkiye'ye Orta Doğu'dan yatırımcılar akın etti. Suudi Arabistan'ın en büyük bankası National Commercial Bank'ın (NCB) yatırım kolu Eastgate, Silk & Cashmere'e ortak oldu; gıda şirketi Dubai merkezli Agthia, Adanalı Pelit Su markasından hisse aldı.

Geçen yılın son günlerinde yatırım için görüşmelere başlayan Japon ortaklı Malezyalı yatırım fonu Khazanah ve Integrated Healthcare (IHH) Acıbadem'in % 75'ini 1,6 milyar ABD dolarına devralırken, çelik devi Toyo Kohan Tosyalı Holding ile yatırım için ortak bir şirket kurdu. Brunei Sultanı, Ülker ailesinin Marsa Yağ adlı şirketiyle 100 milyon ABD doları değerinde bir iş birliğine imza attı. Singapurlu Philip Capital Hak Menkul'u satın aldı.

Ocak 2010'da yabancı yatırım girişinin 460 milyon ABD doları olduğunu söyleyen T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Başkanı İlker Aycı, "Bu yıl bölgesel ve sektörel çeşitlilik var. Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yabancı yatırım miktarı % 75 artarak 930 milyon ABD dolarına çıktı. 2011 yılında 15,7 milyar ABD doları olan yatırım tutarını uygun şartlarda aşmak ve 20 milyar ABD doları seviyesini geçmek istiyoruz" dedi.
/Style%20Library/Invest/images/news.png
Türkiye; türkiyede yatırım; türkiye yabancı yatırım; 2012 yabancı yatırımları; tydta; ilker aycı