20.05.2011

Siirt, dev enerji projelerine ev sahipliği yapacak

Hurriyet Daily News - Enerji üretim, dağıtım, ticaret, havalimanı ve liman yatırımları gibi sektörlerde faaliyet gösteren Limak Yatırım, Siirt’in Botan Çayı üzerinde 465 milyon dolarlık yatırımla inşa ettiği Alkumru Barajı ve Hidroelektrik Santrali’ni (HES) hizmete açtı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı bir törenle açılan Alkumru HES , Türkiye’nin özel sektör tarafından yapılan ikinci en büyük hidroelektrik santrali olma özelliğini taşıyor. 265 megavat (MW) kurulu güce sahip olacak tesis, yılda yaklaşık 1 milyar kilovatsaat (KWh) elektrik üretim hedefiyle, Siirt ilinin senelik toplam ihtiyacının üç katını karşılayabilecek.

Bölgede temeli atılan bir diğer enerji yatırımı da Norveçli StatKraft tarafından 700 milyon dolara yapılacak Çetin HES oldu. Yenilenebilir enerji konusunda Avrupa’nın en büyük üreticilerinden olan StatKraft’ın 2015 yılına kadar tamamlayacağı santralin toplam kurulu gücü 517 MW, yıllık üretim kapasitesi ise 1 milyar 400 bin KWh olacak.

Limak’ın yüzde 20 hissesine sahip olduğu Baren Enerji tarafından temeli atılan Kirazlık HES de Güneydoğu Anadolu Bölgesi’de yakın gelecekte hayata geçecek enerji projeleri arasındaki yerini aldı. 2012 yılı sonunda tamamlanması planlanan Kirazlık HES, 45 MW kurulu güce sahip olup, senede 165 milyon KWh elektrik üretecek.
/Style%20Library/Invest/images/news.png
Türkiye; enerji sektörü; yenilenebilir enerji; enerji yatırımı; hes; çetin; kirazlık; alkumru; limak; beran; statkraft