21.07.2014

Goldman Sachs, Petkim'e ortak oluyor

HT Ekonomi - Petkim, % 100 iştiraki olan Petlim Limancılık A.Ş.'de sahip olduğu hisselerin devri konusunda dünyanın en büyük yatırım bankalarından Goldman Sachs'a münhasıran müzakere hakkı tanıdığını açıkladı. İzmir Aliağa'da gerçekleştirilen ön anlaşma ile Petkim hisselerinin % 30'unun, 250 milyon ABD doları bedel ile Goldman Sachs'a satılması planlanıyor. Ayrıca, yapılacak sözleşmede Goldman Sachs'ın bir zarara uğramaması için ilgili hisseleri SOCAR Türkiye'ye satma hakkı da yer alacak. Hisse devir işleminin tamamlanması, hukuki inceleme sürecinin ardından nihai sözleşmeler üzerinde anlaşılmasıyla son bulacak.

 

SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, "Dünyanın en büyük yatırımcılarından birinin liman şirketimize ortak olması, projemizin ekonomisinin ve değerinin tescili anlamına gelmektedir. Liman yatırımımızın proje finansmanı kapsamında da ön anlaşmasını Türkiye'nin en büyük bankalarından biri olan Akbank ile imzaladık. Akbank ile imzalanan term-sheet kapsamında 13 yıl vade ile 211 milyon ABD doları finansman sağlamış olacağız" dedi.

 

Petkim Yarımadası'nda devam eden yatırımları incelemek için İzmir Aliağa'ya gelen Azerbaycan Ekonomi ve Sanayi Bakanı Şahin Mustafayev, SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev, SOCAR Başkan Yardımcısı Süleyman Gassimov, SOCAR Başkan Yardımcısı David Mammadov, Petkim ve SOCAR Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev Goldman Sachs ve Akbank ile yapılan liman ön anlaşmalarına da nezaret etti.

 

SOCAR Türkiye'nin tarihi günlerinden birini daha yaşadığını belirten Kenan Yavuz, Goldman Sachs ile yapılan ön anlaşma ile çok önemli bir adım atıldığını ve dünyanın en büyük yatırımcılarından birini İzmir'e getirdiklerini söyledi. Yapılan anlaşma hakkında bilgi veren Yavuz, "Petlim Limancılık'ın % 30 hissesinin Goldman Sachs'a devredilmesinin yanı sıra, yedi yıl içerisinde, Petlim'in halka arz çalışmalarının yürütülmesi ve Goldman Sachs International'a ait olacak hisselerin halka arz edilmesi için Goldman Sachs International'a yetki veriyoruz. Bu iş birliği sayesinde Petkim'de yarattığımız değer tescil edilmiş oluyor. Bu anlaşmayı stratejik ve uzun vadeli bir iş birliğinin temeli olarak görüyoruz. Aynı gün içinde imzaladığımız ikinci ön anlaşma ise Akbank ile olmuştur. Akbank ile imzaladığımız term-sheet kapsamında 13 yıl vade ile 211 milyon ABD doları tutarında bir proje finansmanı gerçekleştirmiş olacağız. Goldman Sachs gibi bir dünya devi ile yapılan hisse devri ve Akbank ile imzalanan proje finansmanı anlaşmalarını aynı günde gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyuyoruz" dedi.

 

Tamamlandığında, Türkiye'nin üçüncü büyük konteyner limanı olacak yatırımın 2015 yılının son çeyreğinde hizmete gireceğini belirten Kenan Yavuz, aynı zaman diliminde rüzgâr enerji santralini de devreye almayı planladıklarını kaydetti.

Goldman Sachs Logosu Görseli