21.12.2011

Dow ve Aksa Akrilik’ten 1 milyar dolarlık imza

Milliyet/Sabah - ABD’li The Dow Chemical’ın iştiraki Dow Europe Holding ve akrilik elyaf üreticisi Aksa Akrilik, karbon elyafta ortaklığa gitti.

Aksa’nın Yalova tesislerinde ileri karbon elyaf teknolojileri üretecek olan ortak girişim, % 50’şer hisseye sahip olacak. Yatırımın beş yılda 1 milyar ABD dolarına ulaşması ve bin kişiye istihdam sağlaması bekleniyor.

İstanbul’da Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDA) Başkanı İlker Aycı, Dow Başkan Vekili Heinz Haller ve Akkök Şirketler Grubu CEO'su ve Aksa Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Berkman'ın katılımıyla gerçekleştirilen imza töreniyle duyurusu yapılan ortaklık, hammaddesi karbon elyaf olan başta uçak ve otomotiv olmak üzere tüm kompozit endüstrisine ürün ve teknik çözüm hizmetleri verecek. Törende konuşan Bakan Ergün, “Başlangıçta 500 milyon ABD doları olarak belirlenen yatırım, Başbakanımızın da girişimi ile beş yılda 1 milyar ABD dolarına yükseltildi” dedi. Ergün Türkiye’ye bu yıl 11,5 milyar ABD doları doğrudan yatırım geldiğini, bunun yıl sonuna kadar 12,5 milyar ABD dolarına çıkacağını söyledi.

Akkök Grubu CEO’su ve Aksa Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Berkman da cari açığa çarenin yeni teknolojili ürünlerden geçtiğini ve bu yatırımla ihracata önemli katkı sağlayacaklarını kaydetti. Dow Başkan Vekili Heinz Haller ise, “Dow ve Aksa ortak girişimi olarak, karbon elyafta dünyanın en büyük oyuncularından olmayı hedefliyoruz” dedi.

TYDTA Başkanı İlker Aycı, bu ortaklığın, katma değerli ihracatın genişlemesi için önemli fırsatlar sunacağını belirtti. Aycı, Türkiye'ye ABD'den gelen yıllık ortalama yatırımın 200-250 milyon ABD doları civarında bulunduğunu söyledi. Bu yıl itibarıyla yatırımların 650 milyon ABD dolarını geçtiğini belirtti.
/Style%20Library/Invest/images/news.png
Türkiye; kimya sektörü; aksa akrilik; dow chemical; dow; karbon fiber üretimi; karbon fiber türkiye; türkiye yatırım ajansı; başbakanlık yatırım ajansı; tydta; ilker aycı