22.02.2012

Türkiye ile Çin arasında 3 milyar liralık takas anlaşması imzalandı

Hürriyet - Türkiye ile Çin arasındaki, iki ülkenin yerel para birimleri üzerinden yapılan ticareti kolaylaştırmak amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) ile Çin Merkez Bankası (PBC) arasında ikili Para Takas (swap) Anlaşması (PTA) imzalandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Türkiye’yi ziyaret eden Çin Devlet Başkan Yardımcısı Şi Cinping’in katılımıyla gerçekleşen anlaşmanın değeri 3 milyar Türk lirası (10 milyar Çin yuanı) olarak açıklandı. Anlaşmanın süresi üç yıl olarak belirlenirken, sürenin iki tarafın karşılıklı mutabakatı ile uzatılabileceği belirtildi.

Swap anlaşmasının yanı sıra Türkiye’de iki gündür resmi temaslarda bulunan Çinli lider Şi Cinping ile Gül’ün huzurunda birçok farklı alanda da anlaşmalar imzalandı.

Çin, Türkiye’nin Uzak Asya’daki en büyük, dünyada ise Almanya ve Rusya’dan sonra üçüncü büyük ticaret ortağı. 2001 yılından itibaren ikili ticaret hacmi son on yılda 21 kat artarak 24 milyar ABD dolarını aştı. Çin Başbakanı Ven Ciabao’nun 2010 yılında Türkiye’yi ziyareti sırasında ticaret hacminin 2015 yılında 50 milyar ABD dolarına, 2020 yılında ise 100 milyar ABD dolarına çıkarılması hedef olarak belirlenmişti.

Türkiye’de birçok Çinli firma, müteahhitlik, altyapı, inşaat ve telekomünikasyon başta olmak üzere birçok sektörde Türk şirketleriyle önemli ortaklıklar kurarak faaliyet gösteriyor.
/Style%20Library/Invest/images/news.png
Türkiye; türk-çin ilişkileri; türkiye çin ticaret hacmi; türk çin işbirliği; şi cinping