22.10.2014

Türkiye tarımda Avrupa birincisi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye’nin tarımsal hasıla açısından son 12 yılda Avrupa’da dördüncülükten birinciliğe yükseldiğini söyledi. Bakan Eker, Dünya Gıda Günü ile ilgili olarak düzenlenen etkinlikte konuştu.

 

Eker AK Parti iktidara geldiğinde tarımsal hasılanın 23 milyar dolar olduğunu hatırlattı. Bugün bu rakamın 62 milyar dolara yükseldiğine dikkat çekti. Eker bu yükselişin tarımsal verimliliğin artırılması ile elde edildiğini vurguladı. Türkiye’nin 70 milyondan fazla olan kendi nüfusunun yanı sıra ülkeyi ziyaret eden 35 milyon turisti de besleyebildiğini ve ayrıca 18 milyar dolarlık tarımsal ürün ihraç ettiğini aktardı. Bu anlamda Türkiye’nin gıda güvenliği ile ilgili bir sorunu olmadığını söyledi.


Dünya ülkeleri arasında tarımsal üretim hasılası bakımından 7. sırada yer alan Türkiye’nin bu yılki tarım ürünleri ihracatı ilk 8 ayda 11.6 milyar dolara ulaştı. Ülkenin 2023 hedefleri kapsamında tarımsal üretim hasılasını 150 milyar dolara çıkararak dünyada ilk 5 ülke arasına girme de bulunuyor.

Başak Görseli