23.06.2014

Türkiye, ilaç devlerinin 'büyüme merkezi' oldu

Akşam - Büyüyen Türkiye ilaç pazarı, ihracat avantajıyla yabancıların gözdesi oldu. Türkiye'de satın almalara göz diken ilaç devlerine göre, büyümek isteyen Türkiye pazarında olmak zorunda.

Türkiye ilaç pazarı, düşük fiyatlandırma, kurdaki harekete bağlı artan hammadde maliyetleri ve önemli ölçüde gerileyen kâr marjlarıyla sıkıntılı dönemler geçirmesine rağmen ihracat avantajıyla yabancı yatırımcıların gözdesi... 'Türkiye İlaç Sektörü Vizyon 2023' raporuna göre, pazarın 2023'te 23 milyar dolara, ihracatın da 8.1 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor.


Bu doğrultuda ABD'li Amgen, İtalyan Recordati ve Deva büyüyen Türkiye pazarının yanı sıra, Ortadoğu, Kafkaslar ve Kuzey Afrika'ya erişim için Türkiye'ye daha fazla yatırım kararı alırken, Amgen ve GlaxoSmithKline da bölge merkezlerini Türkiye'ye taşıdı. "EMEA, önümüzdeki dönem büyümek istediğimiz yer ve Türkiye'ye yatırım, bölge ülkelerine ihracat için büyük avantaj" diyen Recordati Group Başkan Yardımcısı Arnaldo Restelli, Türkiye'yi önümüzdeki yıllarda grup için kilit gelişim faktörlerinden biri olarak gördüklerine dikkat çekti.


Yeni yatırım kararı alan Lüksemburg merkezli East Pharma'nın iştiraki Deva da, 20 milyon lira yatırım yaptığı onkoloji tesisinin ardından, 15 milyon lira yatırımla kurduğu yeni solunum tesisini de hafta sonunda devreye aldı. Deva CEO'su Philipp Haas, "Büyümek istiyorsanız, Türkiye pazarında olmak zorundasınız. Çünkü Türkiye yüksek ve yaşlanan nüfus, daralan marjlara rağmen önemli bir potansiyel sunuyor" dedi. ABD'li Amgen de, 2013'teki 15 milyon dolarlık kapasite artışı yatırımının ardından bu yıl da kapasite artışına yönelik 30 milyon dolarlık yeni yatırım yapacağını açıkladı.


PWC Türkiye İlaç Sektörü Lideri Ediz Günsel, sektörde önümüzdeki dönemde stratejik ortaklıklarla birleşme ve satın almaların artmasının beklendiğini söyledi. Günsel, "Türkiye'de yaşam süresindeki artış, yaşlanan nüfus küresel oyuncuların ilgisini canlı tutuyor" dedi ve ekledi: "Büyümenin bir kısmı ortaklıklar, bir kısmı da satın almalarla gelecek. Mustafa Nevzat İlaç'ı 2012'de satın alan Amgen de, Türkiye'de kapasite artırma kararı alan yabancılardan."

Kimya ile İlgili Görsel