24.04.2013

Biyoteknolojide üs Türkiye

Sabah - Bu yıl 20'ncisi düzenlenen Uluslararası Biyoteknoloji Kongre ve Fuarı,ABD’nin Chicago kentinde başladı. 65 ülkeden 16 binden fazla şirket ve temsilcinin katıldığı "Bio Convention 2013" dünyanın en büyük farmakoloji (ilaç bilim) fuarı olarak biliniyor. Etkinliğe ikinci kez katılan Türkiye, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) koordinasyonuyla fuara 14 firma, 5 kamu kurumu ve 2 sivil toplum kuruluşu ile adeta çıkarma yaptı.


Fuarda konuşan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, büyük bir ABD şirketinin Türkiye'ye yatırım yapma kararı aldığını açıkladı. Sağlık turizmini güçlü hale getirmeleri durumunda ilaçtaki cari açığı oradan kaldırabileceklerini vurgulayan Müezzinoğlu, "Cari açığın kapatılabileceği en stratejik alan sağlık turizmi" dedi. Avrupa'da 100 bin avroya mal olan bir tedavinin Türkiye'de 50 bin avroya yapıldığını dile getiren Müezzinoğlu, "Sağlık turizmi potansiyelimiz yüksek" diye konuştu. Türkiye'de yatırım yapan ilaç şirketlerine verilecek desteklerden de söz eden Müezzinoğlu, seçilen kalemlere ve stratejik önemine göre teşvik uygulandığını ifade ederek, "Biz bilgi ve teknoloji birikiminin kalıcı olarak gelmesini istiyoruz. 7 yıla kadar bu firmalara alım garantisi verme hakkımız var. Böylece üretim ve kalıcılığın cazip olmasını sağlamayı amaçlıyoruz" dedi.


Sağlık Strateji Belgesi'nde biyoteknolojinin stratejik bir yatırım alanı olarak belirlendiğini söyleyen Bakan Müezzinoğlu, "Türkiye'yi yakın coğrafyasında bir milyara yaklaşan bir popülasyona hitap edebilen güçlü, bölgesel, istikrarlı bir aktör olarak değerlendirmeleri, yatırımları için stratejik bir nokta olacaktır. Türkiye üç saatlik mesafede yaklaşık 500 milyonluk bir kitleye, yaklaşık beş saatlik mesafede de 1 milyar insana hitap edebiliyor. Bunu değerlendirin" dedi.


Fuarı, biyoteknoloji sektörünün ‘Davos’u olarak niteleyen TYDTA Başkanı İlker Aycı da, Türkiye’nin küresel ilaç sektöründe dünyada 14’üncü, Avrupa’da ise 6’ncı büyük pazara sahip olduğunu söyledi. Geçen yıl sağlık sektörüne 850 milyon dolar yatırım geldiğini ifade eden Aycı, “Görüştüğümüz bütün yatırımcılar Türkiye’ye pozitif bakıyor. Sağlık sektörümüzün büyüklüğü 67 milyar dolara ulaştı. Bu rakam 2023 yılında 160-170 milyar dolara yükselecek. Önümüzdeki 10 yıl içinde uluslararası yatırımcıların gerek kendi başlarına gerekse Türkiye’deki firmalarla ortaklaşa yatırımlar yapacağını düşünüyoruz..”, şeklinde konuştu.


Ar-Ge harcamalarının GSYH’ye göre yüzde 1’lik orana sahip olduğunu kaydeden Aycı, “2023’de bu oranın yüzde 3’e çıkarılması planlanıyor. Bu plan dahilinde de 5 yıl içinde ilaç sektöründe 60 milyon dolar olan Ar-Ge harcamalarının 2 katına çıkarılması hedefleniyor..”, dedi.


 

Uluslararası Biyoteknoloji Kongre ve Fuarı'na Türkiye'den katılım ile ilgili ayrıntılı bilgi için:

 

http://www.invest.gov.tr/tr-TR/infocenter/Pages/TürkiyeBIO2013.aspx

 

 

Türkiye Biyoteknoloji Kongre Fuarı 2013