25.01.2012

Çin'den 20 milyar dolarlık nükleer teklif

Sabah - Dünya ekonomik krizle boğuşurken, Türk ekonomisine olan yatırım talebi hız kesmeden devam ediyor. Türkiye ile stratejik ortaklığa imza atan Çin, 20 milyar dolarlık blok yatırımla tek kalemde Türkiye'nin en büyük yatırımı olacak nükleer santrale talip oldu.


Teklifi getiren China Guangdong Nükleer Holding (CGNPC), dünya çapında 40 bin megavat büyüklüğünde 17 nükleer santral inşa ediyor. Kendine ait patenti olan şirketin işlettiği 4 bin megavatlık bir nükleer santrali de bulunuyor. 100 milyar yuan sermayesi bulunan şirket Çin'in en güçlü enerji firmaları arasında gösteriliyor. Enerji Bakanlığı Çin'in teklifini doğrularken, müzakere sürecine henüz geçilmediği bilgisini verdi.

 

Dünyaya yeni nükleer santral inşaa metodu getiren Türkiye'nin modeline göre nükleer santral milletler arası anlaşma ile karara bağlanıyor. Bu nedenle Çin Halk Cumhuriyeti ile Türkiye arasında nükleer anlaşma imzalanması gerekiyor. Türkiye'nin 20 milyar dolar gibi blok bir yatırımda hazine garantisi vermediğini aktaran yetkililer, Çinlilerin teklifini "Türkiye ekonomisine olan güvenin göstergesi" olarak yorumladı. Çin şirketinin önemli finansal gücü olduğunu belirten yetkililer, "Müzakere sürecine geçilmesi ve resmi teklif için Çin'den bir siyasi heyet bu ay içerisinde Türkiye'ye gelecek" dediler.

/Style%20Library/Invest/images/news.png
Türkiye; çin; nükleer enerji; enerji sektörü; nükleer santral; çin nükleer şirket; Akkuyu; Sinop; türkiye nükleer santral