25.06.2015

'Türkiye dünyada en fazla yatırım çeken 22. ülke'

AA - Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD) tarafından hazırlanan ve tüm dünyada eşzamanlı olarak duyurulan Dünya Yatırım Raporu açıklandı. 201 ülkeye ilişkin uluslararası doğrudan yatırım trendlerini analiz eden rapor ile "Uluslararası Yatırım Yönetiminin Reformu" başlıklı özel ekin Türkiye lansmanı YASED tarafından gerçekleştirildi.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erdem, Türkiye'nin yatırımda cazibe merkezi olması için uluslararası sermaye hareketlerinin yönünü belirleyen dinamikleri göz önünde bulundurmanın önem taşıdığını söyledi.

 

Türkiye'ye 2014 yılındaki doğrudan yatırım girişinin bir önceki yılki seviyesini koruyarak 12,5 milyar dolar olduğu aktaran Erdem, şöyle devam etti:

"Türkiye, dünya genelindeki uluslararası doğrudan yatırımlardan aldığı yüzde 1 payla aynı çizgisini koruyor. Diğer yandan gelişmekte olan ülkeler içinde 2014 yılında aldığımız pay yüzde 1,8, Batı Asya bölgesindeki payımız ise yüzde 28 oldu. Bu rakamlara göre Türkiye dünyada en fazla yatırım çeken 22. ülke. Gelişmekte olan ülkeler arasında ise en fazla uluslararası yatırım çeken 12. ülkeyiz. Batı Asya Bölgesi'nde ise birinciliğimizi korumaktayız.

Erdem, UNCTAD Dünya Yatırım Raporu'na göre 2014 yılında tüm dünyadaki uluslararası doğrudan yatırım girişinin yüzde 16 düşüşle 1,23 trilyon dolara gerilediğini söyledi.

Yükselen Grafik Görseli