26.05.2014

Ford Otosan’dan hem yeni fabrika hem yeni model

Hürriyet - Başbakan Erdoğan, son dönemde zaman zaman eleştirdiği Koç Grubu’nun yeni fabrikasının açılışına katıldı. Ford Başkanı Bill Ford’un da açılış töreninde yer aldığı Ford Otosan’ın Kocaeli Yeniköy’deki yeni fabrikası ve bu fabrikada üretilen yeni modeli Courier (Kurye) için yan sanayi dahil 487 milyon avroluk (1.4 milyar TL) yatırım yapıldı.

 

Törene Başbakan Erdoğan’ın dışında Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ford Motor Company Başkanı Bill Ford, Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç ile aile fertleri ve Koç Holding yöneticileri katıldı.

 

Koç Holding ve Amerikan Ford’un ortak olduğu Ford Otosan’ın 110 bin adet kapasiteli Yeniköy fabrikasında tamamen Türk mühendisliği ile geliştirilen Ford’un hafif ticari araç ailesinin en yeni üyeleri Tourneo Courier ve Transit Courier üretiliyor. Fabrika yatırımı dahil 371 milyon avrosu Ford Otosan, 116 milyon avrosu yan sanayi olmak üzere toplam 487 milyon avroluk (1.4 milyar TL) yatırımla hayata geçirilen yeni Courier  başlangıçta yüzde 60’lık yerlilik oranına sahip olarak 46 ülkeye ihraç edilecek.

 

Yeniköy fabrikasının devreye girmesiyle Ford Otosan’ın üretim kapasitesi 415 bine yükseldi. 2010 ila 2014 yılları arasında toplam 1.6 milyar dolarlık yapan  Ford, halen Türkiye’deki ticari araç üretiminin yüzde 57’si, ihracatın ise yüzde 61’ini yapar hale geldi.

Recep Tayyip Erdoğan, Nihat Zeybekçi, Fikri Işık, Bill Ford, Rahmi Koç, Mustafa Koç, Ali Koç'un olduğu ; Koç Grubu'nun Yeni Fabr