26.08.2011

Boğaz köprüleri ve 9 otoyol özelleşiyor

Habertürk - Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), "Boğaziçi Köprüsü", "Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Çevre Otoyolu" ve birçok otoyolunun da içinde bulunduğu otoyollarını tek paket halinde 25 yıl süre ile "işletme haklarının verilmesi'' yöntemi ile özelleştirecek. İhalede geçici teminat 200 milyon ABD doları olacak.

 

OIB, yerli ve yabancı yatırımcıların nabzını yokladı ve şimdiye kadar 15 yabancı yatırımcıyla görüştü. Aralarında İtalyan şirketi Atlantia, Egis Projects, İspanyol şirketi Abertis ve Portekizli Brisa'nın bulunduğu Avrupa'nın en büyük otoyol işletmecilerinin ihaleye ilgi göstermesi bekleniyor.

 

Ulaştırma yatırımları önümüzdeki 14 yılda kamu yatırımlarının en ağırlıklı dalı olacak. Hükümet, 2023 yılı için belirlediği hedef çerçevesinde ulaşım ve haberleşmeye 350 milyar ABD doları tutarında yatırım yapmayı hedefliyor. Bu yatırım içinde 12 yeni otoyol projesi için toplam 52 milyar ABD doları yatırım ile en geniş bütçe kara yollarına ayrılmış olacak. 2008 yılında özel, kamu ve mahalli idarelerin ulaşım sektörüne yatırımı 28 milyar Türk lirası civarında olmuştu.

/Style%20Library/Invest/images/news.png