27.08.2012

Otomotivin devleri Ford ve Hyundai’den iki önemli adım

Hürriyet – Dünyada ve Avrupa’da hızla büyüyen, 1.1 milyar dolarlık yatırımla Türkiye’yi küçük otomobil üssü yapmak için düğmeye basan Güney Koreli Hyundai, yine dev bir adım atarak İzmit’te motor üretimi ve Ar-Ge tesisi kurmayı planlıyor. Ford ve Fiat’tan sonra Türkiye’de teşviklerin de etkisiyle Ar-Ge tesisi kuracak 3’üncü uluslararası otomotiv markası olması planlanan Hyundai, bu merkezle birlikte Avrupa’ya yönelik modellerinin gelişiminde İzmit’i de kullanacak.


Hyundai Assan Genel Müdürü Ümit Karaarslan, Hyundai’nin Türkiye’ye olumlu bakışının yeni yatırımlarla birlikte artığını belirterek, motor üretimi ve Ar-Ge merkezini Türkiye’ye gelmesi için ön araştırmaların ve çalışmaların başladığını söyledi. Karaarslan, “Hyundai, Türkiye’de büyümek için düğmeye bastı. Fabrikaya yapılan yatırımın dışında şu an 4 büyük Koreli yan sanayi şirketi de Türkiye’ye yatırıma geliyor” dedi.


Amerikan şirketi Ford da Avrupa krizinden Gölcük’te üreteceği 3 yeni hafif ticari araçla çıkmayı planlıyor. Avrupa’daki krize bağlı olarak fabrika kapatması bile gündeme gelen Ford, Türkiye’de hızını hiç kesmeden 1 milyar dolarlık yatırımla 3 yepyeni modelin üretimi dışında, yaklaşık 250 milyon dolara kuracağı 3’üncü fabrikanın temellerini attı.
Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Amerikan şirketin Avrupa’da sadece ‘en’ değil ‘tek’ karlı operasyonu olduklarını belirterek, “Yapılacak 1 milyar dolarlık yatırımla Ford’u varolmadığı yeni segmentlere sokacak 3 yepyeni model üretiyoruz. Ayrıca 2013 yılı sonunda devreye girecek 3’üncü fabrikanın temellerini attık. Yani Türkiye’nin Ford için rolü her geçen gün hızla artıyor. Yatırım kapsamında ilk olarak Tourneo Custom ve Transit Custom ismiyle ‘minibüs’ ve ‘van’ versiyonundan oluşan yeni nesil aracı ürettik. 2’inci model olarak, 2013 yılı Ağustos ayında hafif ticari araç sınıfının en büyük modeli olan yeni Transit’in üretimi başlayacak. Yıl sonunda ise yeni fabrikada minik ticari aracı üreteceğiz..”, şeklinde konuştu.

/Style%20Library/Invest/images/news.png
türkiye; otomotiv sektörü; hyundai; ford; otomotiv ar-ge;