29.01.2014

Türkiye-Fransa ticaret hacminde hedef: 20 milyar avro

Yeni Şafak - Türkiye'ye resmi bir ziyarette bulunan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, eski Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy döneminde bozulan ticari ilişkileri tamir edecek.


İstanbul'da düzenlenen Türk-Fransız İş Forumu'nda konuşan Hollande, 'İlişkilerimizde yeni bir sayfa açtık' dedi.

 

Türkiye'yi son 22 yıldır ziyaret eden ilk Fransız Cumhurbaşkanı olan Hollande, siyasi ve ekonomik ilişkilerde bir eşik atlandığını belirterek, 'Fransa Türkiye'ye hayranlıkla bakıyor. Çünkü yıllardır Türkiye'de önemli çalışmalar yapıldı. Burada Türkiye'nin son on yıldaki dönüşümünden bahsetmek istiyorum. Türkiye dünyanın 17. büyük ekonomisi haline geldi. Türkiye ile dünyanın geri kalan ülkeleri arasındaki ticari ilişkiler 3 katına çıktı. Türkiye ile Avrupa arasında güçlü bir bağ oluştu' dedi.


Hollande, '12 milyar avroluk ticaret hacmimiz var. Son on yılda Türkiye'nin tam da yüksek büyüme rakamlarına ulaştığı dönemde yaşanan gelişmeler baktığınızda Fransa Türkiye'de sürekli piyasa payı kaybetti. Türkiye'de. Fransa'nın 2002'de yüzde 6'ya tekabül eden Türkiye'deki ticaret payının, 2012'de yüzde 3'e düştüğünü görüyoruz. Bunu kabullenemem. Bunun siyasi ve hukuku sebepleri vardı. Demek ki yeterince bu aramızdaki ilişkiyi yeterince ileriye götürmemişiz. Benim bugünkü görevim bu ziyaretimle bunu yeniden başlatmak. İki yıldır bu ortam zaten değişmiştir. Bir güven ortamı yeniden oluşturuyoruz aramızda.Ticaret hacmini 20 milyar avroya ulaşmasını istiyoruz' diye konuştu.


Forum’da bir konuşma yapan Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Başkanı İlker Aycı da, uluslararası yatırımcıların Mart ayı sonundan itibaren daha bir güvenle gelmeye devam edeceğini belirtti. Türkiye'nin yatırım çekmeyi sürdüreceğini vurgulayan Aycı, 'Avrupa'dan, Asya'dan, Körfez ülkelerinden yatırımlar devam edecek' dedi. Fransa'dan da yatırım beklediklerini söyleyen Aycı, 'Enerji, ulaştırma, altyapı, turizm ve sağlık sektöründe Fransa'dan yeni yatırımlar beklenmelidir' açıklamasında bulundu.

İlker Aycı Görseli