29.08.2012

Filyos'ta 100 yılı aşan hayal gerçek oluyor

Yeni Şafak - Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde, Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamit döneminden (1876-1909) itibaren hayata geçmesi beklenen Filyos Projesi'nin binlerce dönümlük alanı Endüstri Bölgesi ilan edilerek yatırımların 2013'te başlaması hedefleniyor.


AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Sultan Abdülhamit döneminde hazırlandığı bildirilen 'Anadolu'da Genel Üretim Raporu'nda Filyos'ta denizden açılacak kanallar vasıtasıyla gemilerin Gökçebey ilçesine kadar girerek yükleme-boşaltma yapabileceği uluslararası bir ticaret ve sanayi alanı oluşturulması projesiyle başlayan yatırım hedefinin, yıllar sonra hayata geçirilecek olmasının heyecanı yaşanıyor.


Liman, organize sanayi bölgeleri, barajlar ve enerji santralleri gibi devlet tarafından önerilenlerin yanı sıra çok sayıda müteşebbisin geliştirdiği projelerle yatırımcıların cazibe merkezleri arasında yer alan Filyos Vadisi'nde, büyük ölçekli sanayi ve enerji yatırımı yapacak firmaların 2013'te yatırımlarına başlaması planlanıyor.

Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, endüstri bölgelerinin, ilgili kanunu uyarınca Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın önerisiyle Endüstri Bölgeleri Koordinasyon Kurulunca belirlenen yerlerde Bakanlar Kurulu kararıyla kurulabildiğini söyledi.


Bir süre önce toplanan Endüstri Bölgeleri Koordinasyon Kurulunca Filyos'un Endüstri Bölgesi ilan edilmesi yönünde karar alındığı anlatan Ceylan, 'Filyos'un Endüstri Bölgesi ilan edilmesi Bakanlar Kurulu'nda imza aşamasında. Endüstri Bölgesi Türkiye'de yeni bir olgu. Buralara yapılacak yatırımlara Bakanlar Kurulu kararıyla özel teşvik verme imkanımız var. Şu anda Filyos'ta 632 hektar civarında bir alan kamulaştırılmış durumda. Bunun yaklaşık 390 hektarı sanayiye açılabilecek vaziyettedir. Karadeniz'de Hopa'dan Karasu'ya kadar böyle bir yer yok' dedi.


Filyos'taki yatırımlar için limanın lokomotif görevi üstleneceğine dikkati çeken Ceylan, şöyle konuştu:


'Bölgede yatırım için Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) ile Zonguldak Valiliği'ne müracaatlar var. Ajans, sanırım 14-15 firmaya ön izin vermiş durumda. İçlerinde büyük demir-çelik sanayi, gemicilik ve enerji tesisleri ile çimento fabrikaları var. Böylesi büyük projeler bölgemize geldiği zaman ülkemiz açısından da gerçekten büyük bir atılım olacaktır. Türkiye, 2023'teki 500 milyar dolarlık ihracat, 2 trilyon dolarlık Gayri Safi Yurt İçi Hasıla hedeflerine bu tür projelerle ulaşacak. Yoksa mevcut kapasiteyi arttıramadığımız sürece bu hedefleri yakalayamayız. Yeni buna benzer büyük vizyon projeleri hayata geçirmememiz gerekiyor. Bunlardan en önemlisi Filyos Projesi'dir.'

/Style%20Library/Invest/images/news.png
türkiye; filyos projesi; başbakanlık yatırım ajansı; tydta; filyos vadisi; filyos limanı