29.09.2010

Türk bankaları yüzünü enerjiye döndü

Dünya - Bankacılık sisteminde kriz döneminde bile devam eden enerji projeleri yeni dönemde de cazibesini koruyor. Türk bankaları her gün yeni bir enerji projesini finanse etmek için kolları sıvarken, yenilenebilir enerji projeleri öne çıkıyor.

 

Akbank'ın enerji proje finansman çalışmaları arasında doğal gaz dağıtım merkezleri, termik santralleri, hidroelektrik santralleri (HES), rüzgar enerjisi santralleri (RES) ve jeotermal enerji santralleri (JES) de olduğunu belirten Akbank KOBİ ve Ticari Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ferda Besli, Türkiye'nin geleceği açısından son derece önemli olan sektörün gelişimine katkıda bulunmak amacıyla önümüzdeki dönemde de sektöre finansman sağlamaya devam edeceklerini söyledi. Enerji konusunda HES ve RES gibi yenilenebilir enerji alanlarının daha da önem kazanmasını beklediklerini söyleyen Besli, Akbank'ın önceliğinin enerji ve enerji verimliliği olacağının altını çizdi.


Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Edin ise, 2009 yılı boyunca ve 2010 yılının ilk yarısında finansman sağladıkları projeleri, 1.360 MW kurulu gücündeki Eren Enerji Çatalağzı Termik Santral projesine 625 milyon ABD doları kredi, toplam 285 MW kurulu gücündeki 6 RES projesine toplam 420 milyon ABD doları değerinde proje finansmanı kredisi, 510 MW kurulu gücündeki Boyabat HES projesinin uzun vadeli proje finansman kredisine katılım, Zorlu Grubu tarafından 510 milyon ABD doları bedel ile kazanılan ADÜAŞ (Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.) projesine 12 yıl vadeli proje finansmanı kredisi olarak sıraladı. Ebru Edin, "2010 yılının ilk yarısında ADÜAŞ ile birlikte toplam 455 MW'lık 19 adet HES ve RES projesine toplam 545 milyon ABD doları tutarında proje finansmanı kredisi tahsis ettik" dedi.

/Style%20Library/Invest/images/news.png
türkiye; enerji sektörü; enerji yatırımı; finansal hizmetler; akbank; garanti; yenilebilir enerji