21.07.2017

Şehir hastaneleri projesinde yeni bir kilometre taşı için imzalar atıldı

Türkiye'de Kamu Özel Ortaklığı modeline yeni bir vizyon getiren İstanbul İkitelli Şehir Hastanesi Projesi, dünyada kendi türündeki hastanelerin en büyüğü olacak ve tamamlandığında İstanbul'u bir sağlık turizmi merkezi durumuna getirecek. Yatırım planlarına göre, 36 ayda tamamlanması planlanan proje toplam 2.682 yatak kapasitesi ve 10.000 personel ile günde 29.000 hastaya hizmet veren 9 hastaneden oluşacak.

 

İmza töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rönesans Sağlık Yatırımları şirketi ile Japon Sojitz şirketinin ortak bir yatırımı olan İstanbul İkitelli Şehir Hastanesi Projesi için sekiz uluslararası yatırımcıyla (JBIC, NEXI, SMBC, BTMU, Nippon Life Insurance Company, Dai-ichi Life Insurance Company, The Iyo Bank ve Standard Chartered) imzalanan 1,5 milyar dolar değerindeki finansman anlaşmasının Türkiye'nin uluslararası kredibilitesine işaret ettiğini vurguladı. Erdoğan, Sojitz yöneticilerinin Rönesans Sağlık Yatırımları ile anlaşma hakkında görüşmeler yapmak üzere 2016'daki başarısız darbe girişiminden sadece bir hafta sonra Ankara'ya geldiğine dikkat çekti. Erdoğan, Türkiye ekonomisine duydukları güvenden ve verdikleri destekten dolayı Japon yatırımcılara teşekkür etti.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca yatırımcılara, Türkiye'nin geçici sıkıntıların etkilerini bertaraf edecek ve güçlü ekonomisine zarar vermesini engelleyecek çok sayıda önlem aldığını hatırlattı. Türkiye'de yapılan tüm uluslararası yatırımların devletin koruması altında olduğunu ve Türk hükümeti tarafından hayata geçirilen tüm reform ve teşviklerin uluslararası yatırımcıların kullanımına açık olduğunu ifade eden Erdoğan, yatırımcıların Türkiye’ye yaptıkları yatırımları artırmasının önünde hiçbir engel olmadığını belirtti. Erdoğan son olarak şöyle konuştu: "Türkiye'nin kapıları tüm uluslararası yatırımcılara ardına kadar açıktır."

 

Şehir Hastaneleri ana planı ile ilgili ilk adımlar 2005 yılında atıldı ve özellikle yatırımın önündeki engellerin kaldırılmasına odaklanıldı. Yıllar boyuca devam eden reformlar ve yürürlüğe giren yeni düzenlemelerin ardından ilk 15 hastaneyle ilgili anlaşmalar 2013 yılında imzalandı. Bugüne kadar Yozgat, Mersin ve Isparta Şehir Hastanelerinin açılışı yapıldı ve 2017 sonuna kadar Kayseri, Adana, Ankara Bilkent ve Manisa Şehir Hastanelerinin de açılması bekleniyor. Eskişehir, Elazığ ve Konya Karatay Şehir Hastaneleri ise 2019'da hizmet vermeye başlayacak. Kalan projeler hizmete sokuldukça toplam proje sayısı 28'i şehir hastanesi olmak üzere 31'i bulacak. Toplam yatak kapasitesi 42.000'e ulaşacak projeler, sağlık hizmetlerindeki standartların yalnızca Türkiye'de değil tüm dünyada yükselmesine katkı sağlayacak.

Sağlık Bakanlığı Toplantı Görseli