16.12.2009

AYB'den Türkiye’ye 718 milyon avroluk destek

AA - Avrupa Yatırım Bankası (AYB), Türkiye’ye demir yolu ulaşımı, elektrik dağıtımı ve enerji tasarrufu ile yenilenebilir enerji alanlarında 718 milyon avroluk destek sağlayacak.

 

Bankadan yapılan açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’na (TCDD) tahsis edilen 293 milyon avroluk destekle Türkiye’nin Ankara-İstanbul arasındaki ana ulaşım koridoru için güçlü bir destek sağlandığı belirtildi. Ek fonlarla birlikte projelere sağlanan toplam AYB desteği 850 milyon avroyu buldu.

 

Açıklamada, “Türkiye Elektrik Dağıtım Şirketi’ne (TEDAŞ) sağlanan 125 milyon avroluk destek, elektrik dağıtımının etkinliğini ve güvenilirliğini geliştirmek amacıyla mevcut elektrik şebekelerinin genişletilmesi ve yükseltilmesi için kullanılacaktır” denildi.

 

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) ve Türkiye Kalkınma Bankası’na (TKB) verilen 300 milyon avroluk çerçeve kredisi formundaki destek, yenilenebilir enerji, enerji tasarrufu ve endüstriyel kirliliği önleme alanlarındaki küçük ve orta ölçekli yatırımlar için kullanılıyor. Çerçeve kredisi, çevresel faydalar sağlayan ve AB önceliklerine tamamen uygun olan yatırımlara destek olma amacı taşıyor. AYB, Türkiye’de hem TSKB hem de TKB ile uzun süredir iş birliği içinde çalışıyor.

 

AYB Başkan Yardımcısı Matthias Kollatz-Ahnen konuyla ilgili olarak görüşlerini, “Ulaşım, enerji ve çevre alanlarında altyapı tasarrufu, Türkiye’nin gelişimi ve refahı ile Avrupa Birliği’ne katılım süreci açısından anahtar rolündedir. Avrupa Birliği’nin bankası olarak, AB dışında en büyük AYB finansmanını alan Türkiye'ye büyük, hızlı ve güçlü desteğimizi bir kez daha gösterme fırsatı bulduğumuz için memnunuz” şeklinde ifade etti.

/Style%20Library/Invest/images/news.png