1.01.2010

Serbest Ticaret Anlaşmaları Türkiye’yi krizden korudu

 

Dünya - Uluslararası rekabet gücünün artmasını sağlayan, yabancı yatırımları teşvik eden, ihracatı sektörel ve bölgesel anlamda çeşitlendirerek sürdürülebilir ihracat artışı sağlanmasında temel ticari araçlardan biri olan Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA), küresel krizde ihracat artışını sağlayan unsurlardan biri oldu. Türkiye’nin STA imzalanan ülkelere yaptığı ihracat 2009 yılının ilk on ayında % 10 arttı.

 

2008 yılında söz konusu ülkelere 12 milyar ABD doları tutarında ihracat gerçekleştirilirken, geçen yıl STA imzalanan ülkelerin Türkiye'nin ihracatındaki payı % 10'a ulaştı. Bugüne kadar, Gümrük Birliği kapsamında AB'nin tercihli gümrük rejimlerine uyumun sağlanması amacıyla 12 ülke ile STA imzalandı.

Türkiye'nin sekiz ülkeyle (Lübnan, Körfez İşbirliği Konseyi-Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt, Umman, Bahreyn-MERCOSUR-Arjantin, Brezilya, Uruguay, Paraguay, Faroe Adaları, Ukrayna, Mauritus, Seyşeller ve Libya) STA müzakereleri devam ediyor ve söz konusu ülkelerle STA'ların imzalanması hedefleniyor.

 

Cezayir, Meksika, Güney Afrika Gümrük Birliği ve Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği gibi ülke ve uluslararası topluluklarla da serbest ticaret yapılabilmesine yönelik girişimler sürüyor.

/Style%20Library/Invest/images/news.png