16.02.2021

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı: Küresel Doğrudan Yabancı Yatırımlarda Türkiye'nin Payını Artırmaya Devam Edeceğiz

​Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, doğrudan yabancı yatırımlar (UDY)  hakkında basın mensuplarını bilgilendirdi.

2020 UDY verileri üzerine konuşan Dağlıoğlu, Kovid-19 pandemisinin UDY üzerindeki küresel anlamda yıkıcı etkilerine rağmen Türkiye'nin geçtiğimiz sene 8 milyar ABD doları UDY çektiğini belirtti. Dağlıoğlu “Bu olumsuz etkileri ortadan kaldırmaya yardımcı olacak ve bu dönemin sonunda daha fazla yatırım sağlayacak ulusal UDY stratejisi üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. Küresel doğrudan yabancı yatırımda Türkiye'nin payını artırmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Dağlıoğlu, Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı'na (UNCTAD) göre gelişmiş ülkelere UDY girişinin yüzde 69 azalmasının bir sonucu olarak, küresel UDY miktarının 2020 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 42 düşerek 859 milyar ABD dolarına ulaştığını belirtti. Dağlıoğlu “7,73 milyar ABD dolarına ulaşan UDY ile yabancı yatırımcılar 2020 yılında Türkiye'ye ciddi miktarda yatırım yapmaya devam ettiler. Türkiye'ye UDY girişindeki yüzde 16,5'luk düşüş, küresel UDY miktarındaki sert düşüşle kıyaslandığında çok hafif kalıyor" dedi.

Dağlıoğlu 2020 yılında Türkiye'ye yatırım yapan ilk on ülkeyi İtalya, ABD, Hollanda, İngiltere, Lüksemburg, Katar, Almanya, İrlanda, Azerbaycan ve Hong Kong olarak açıklarken, sermaye girişi anlamında ilk üç sektörün finansal hizmetler, bilişim ve imalat olduğunu belirtti.​

Yatırım Ofisi Başkanının Çekilmiş Fotoğrafı