26.01.2021

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi “Türkiye'de Fikri Mülkiyet ve Patent Hakları” Zirvesi Düzenledi

​Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, İtalyan Sanayi Konfederasyonu (Confindustria) ile birlikte  25 Ocak'ta “Türkiye'de Fikri Mülkiyet ve Patent Hakları" başlıklı ortak bir zirve düzenledi.

Zirvenin açılış bölümünde Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Yurt Dışı Ofisler Birim Müdürü Yasemin Esenlik ve Confindustria Ülke Müdürü Letizia Pizzi birer konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi İtalya Ülke Danışmanı Gino Costa da “Türkiye'de İnovasyonu Destekleyici Yatırımlar, Teşvikler ve Kolaylıklar Ekosistemi" başlıklı bir sunum yaptı.

Gino Costa, Türkiye'de sanayi dijitalleşmesini destekleyen platformların, çeşitli Ar-Ge ve inovasyon teşviklerinin ve uygun ekosistemlerin mevcudiyetine vurgu yaptı. Costa ayrıca yabancı yatırımcılar için Türkiye'nin temel özellikleri ve güçlü yönleri hakkındaki soruları cevapladı.

Türk Patent Kurumu Başkanı Dr. Habip Asan, Uluslararası Patent Birliği Başkanı Erdem Kaya, TÜSİAD Fikri Haklar ve Ar&Ge Çalışma Grubu Başkanı Devrim Özaydın ve İtalyan Ticaret Ajansı İstanbul Ofisi Sahtecilikle Mücadele ve Ticaret Engelleri Masası Başkanı Meryem İpeklioğlu da konuşmacılar arasında yer aldı.

Türkiye'nin, önemli bir ticaret ve yatırım ortağı olan İtalya ile arasındaki ticaret hacmi 2019 yılında yaklaşık 18 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. 2002'den bu yana İtalya'dan Türkiye'ye gerçekleşen yatırım girişi 4,7 milyar dolara ulaşmıştır.  Buna ek olarak Türkiye'de 1500'den fazla İtalyan sermayeli şirket bulunmaktadır. Bu yılın Ocak ayında CeSPI tarafından gerçekleştirilen bir araştırmada bu şirketlerin yaklaşık yüzde 87'si Türkiye'de yatırım yapmaktan memnun olduklarını belirtmişlerdir.​

Türkiye'de Mülkiyet ve Patent Hakları Zirvesi'ne Ait Görsel