22.03.2021

Mersin Uluslararası Limanı Yeni Genişleme Projesi Açıklandı

​​Türkiye'nin dünyaya açılan kapısı Mersin Uluslararası Limanı Yeni Genişleme Projesi (EMH2) temel atma töreni Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi KÖİ Daire Başkanı Ali Kamil Özmen'in katılımıyla yapıldı. 375 milyon ABD doları yatırım değeri ile limanın toplam kapasitesi 3,6 milyon TEU'dan 2,6 milyon TEU'ya ulaşacak.

Törende konuşan Bakan İsmailoğlu “Yük ve yolcu taşımasında deniz yollarının ağırlığını artırırken, Mavi Vatanımızın her karışında gücümüzü artırmak için her imkanımızı seferber ediyoruz. Mersin Uluslararası Limanı genişleme projesi tamamlandığında her biri 400 metrelik 2 mega gemi aynı anda limana demirleyebilecek" dedi.

Mersin Uluslararası Limanı Genel Müdürü Johan Van Daele projenin açıklanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Proje hem bölgenin hem de Türkiye'nin kalkınmasına katkıda bulunacak ve doğrudan 500, dolaylı 5000 kişinin ek istihdamını sağlayacak.

Mersin Limanı Genişleme Projesi ile ilgili bir değerlendirme yapan Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Kamu-Özel İş Birliği Daire Başkanı Ali Kamil Özmen “Üretim kapasitesi, genç, dinamik ve kalifiye iş gücü, lojistik altyapısı ve diğer karşılaştırmalı üstünlükleri ile Türkiye uluslararası şirketler için ideal bir konumdadır. Lojistik sektörünün mihenk taşı olan liman yatırımları lojistik altyapımızı iyileştirir ve ülkemizde faaliyet gösteren yatırımcıların dünyaya kolay erişimine katkıda bulunur. Mersin Uluslararası Limanı sektör için çok önemlidir ve Türkiye ile birlikte tüm Doğu Akdeniz bölgesine değer katar.   Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan aldığımız önemli destek sayesinde yatırımı yakından takip ettik ve yatırıma destek sağladık. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi olarak ihracatımızı artıracak ve 2023 hedeflerimize ulaşmamızı sağlayacak lojistik sektöründeki projelere devam edeceğiz ve bu projeleri önceliklendireceğiz" dedi.

Akfen Holding ve PSA International ortaklığı olan Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş., 2007 senesinde Mersin Limanının yönetimini Devlet Demiryollarından 36 seneliğine aldı. 2017 senesinde Avustralyalı IFM Fund limanın hisselerini satın aldı. Geniş yükleme boşaltma kapasitesi ile Mersin Uluslararası Limanı Türkiye'nin en büyük limanı ve Akdeniz bölgesinin en büyük konteyner limanlarından birisi konumunda.​​

Mersin Uluslararası Limanı Genişleme Projesinde Çekilmiş Fotoğraf
Mersin Uluslararası Limanı Yeni Genişleme Projesi; EMH2; Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu