21.08.2020

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’nin Doğalgaz Keşfinin Yeni Bir Çağ Açacağını Müjdeledi

​​Türkiye için yeni bir dönüm noktası olacak müjdeli bir haberi vereceğini duyuran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 21 Ağustos’ta yaptığı resmî açıklamada Türkiye’nin Karadeniz’de önemli bir doğalgaz rezervi keşfettiğini açıkladı. 

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) ait ilk Türk sondaj gemisi olan Fatih, İstanbul’un fethinin 567’nci yıldönümü olan 29 Mayıs’ta sondaj göreviyle İstanbul’dan yola çıktı ve Sakarya Gaz Sahası olarak da bilinen Tuna-1 adlı araştırma bölgesine gitti. 

Fatih, sondaj çalışmaları sonucunda tüm testleri, analizleri ve mühendislik çalışmaları tamamlanmış 320 milyar metreküplük doğalgaz rezervine ulaştı. Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz keşfi olan bu rezerv, aynı zamanda, çok daha fazlasının ortaya çıkarılacağının kanıtı niteliğinde.

Cumhurbaşkanı Erdoğan basın toplantısında, “Kuyudan elde edilen veriler aynı bölgede yeni doğalgaz keşiflerinin kuvvetle muhtemel olduğuna işaret ediyor,” dedi. Erdoğan, “Enerjide hala ciddi bir ithalatçı durumundayız, Türkiye artık kendi ayakları üzerinde durabilecek güce ve kaynağa sahiptir. Bu operasyonu milli imkânlarla gerçekleştirdik. Doğalgazın yüzeye çıkarılması ve sisteme aktarılması ile birlikte bu kaynaktan fiilen istifade edeceğiz. Hedefimiz 2023 yılında Karadeniz gazını milletimizin kullanımına sunmaktır.  İnşallah benzer bir müjdeli haberi Akdeniz’den de bekliyoruz,” şeklinde konuştu.

Bunun Türkiye için bir “dönüm noktası” olduğunu ifade eden Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise doğalgazın ticari nitelikte çıkartılmasının Türkiye’nin enerjide ithal bağımlılığını sona erdireceğini belirtti. 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Fatih Sondaj Gemisi ile Fotoğrafı