Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve aralarında Yatırım Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu'nun da bulunduğu beraberindeki heyet, Körfez bölgesine resmi ziyarette bulunarak, ikili ilişkiler, küresel ve bölgesel konular ile başta ekonomi ve yatırım olmak üzere potansiyel iş birliği alanları üzerine görüşmelerde bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Körfez turu, bölgedeki ilk durağı olarak 17 Temmuz'da Suudi Arabistan'la başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, planlanan ikili görüşme öncesi resmi törenin yapıldığı Al Salam Sarayı'nda Veliaht Prens Muhammed bin Selman tarafından sıcak bir şekilde karşılandı. İki ülke heyetleri arasındaki görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman, önemli bir imza törenine katılarak çeşitli anlaşmalara imza attı.
Yatırım Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu, Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Khalid Al-Falih ile, iki ülke arasındaki doğrudan yatırım iş birliğini güçlendirmek için, doğrudan yatırım iş birliğini teşvik etmeye yönelik bir Mutabakat Zaptı imzaladı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ile Suudi Arabistan Medya Bakanlığı arasında ve Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Suudi Arabistan Enerji Bakanlığı arasında da Mutabakat Zaptları imzalandı.
Ayrıca, Türkiye Milli Savunma Bakanlığı ile Suudi Arabistanlı mevkidaşı arasında, işbirliğine ilişkin kapsamlı bir uygulama planı imzalandı.
Körfez gezisinin ikinci ayağında 18 Temmuz'da Doha'ya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani tarafından resmi törenle karşılandı.
İki liderin birebir görüşmelerinin ardından gerçekleşen heyetler arası toplantılarda ikili ilişkiler tüm yönleriyle gözden geçirilerek başta ekonomi olmak üzere çeşitli alanlarda iş birliğini derinleştirmeye yönelik adımlar ele alındı.
İki ülke, diplomatik ilişkilerin 50. yıldönümü münasebetiyle, iki kardeş ülkenin çıkarlarına hizmet eden ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla ortak bir bildiri yayınladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Körfez gezisinin son ayağı olarak 19 Temmuz'da Birleşik Arap Emirlikleri'ne vardı.
Karşılama töreninin ardından iki lider, heyetler arası görüşmeye geçti. Toplantıda Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında enerji, ulaştırma, altyapı, lojistik, e-ticaret, finans, sağlık, tarımsal gıda, turizm, gayrimenkul, inşaat, savunma, yapay zeka ve ileri teknolojiler gibi çeşitli alanlarda değeri 50,7 milyar doları aşan 13 anlaşma imzalandı. Yatırım Ofisi ile Abu Dabi Yatırım Ofisi arasında imzalanan, doğrudan yatırım işbirliğini teşvik etmeye yönelik bir Mutabakat Zaptı da bu anlaşmalar arasında yer aldı.
Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki ilişkiler, her iki ülke cumhurbaşkanlarının başkanlığında bir "Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey" kurulmasına yönelik anlaşmayla stratejik ortaklık düzeyine çıkarıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Abu Dabi'yi tekrar ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, kendisinin ve heyetinin ülkede gördüğü misafirperverlik için Emirlik mevkidaşına teşekkür etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yatırım teşviki, güvenlik, yenilenebilir enerji, ulaştırma gibi alanlarda hukuki çerçeveyi iyileştirmeyi hedefliyoruz" dedi.