18.01.2010

Güney Akım’a Türkiye desteği

 

Arab News – Rusya Başbakanı Vladimir Putin Karadeniz üzerinden Rusya’dan Avrupa’ya doğal gaz taşıması planlanan Güney Akım Boru Hattı’nın Türkiye kara sularından geçecek kısmı için Türkiye’nin desteğinin sağlandığı belirtti.

 

Putin’in yorumları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Moskova ve Ankara arasındaki stratejik ilişkileri geliştirmek için atılan adımlar çerçevesinde gerçekleşen en son görüşmeden sonra geldi. ”10 Kasım tarihinde Türk hükümeti tarafından bir inceleme gerçekleştirilmesi ve bunun sonucunda Güney Akım Doğal Gaz Boru Hattı’nın yapımı için gerekli iznin verilmesi hakkında mutabakata vardık” diyen Putin, bu konuda Başbakan Erdoğan’ın onay verdiğini söyledi.

 

Rusya, Karadeniz’de Türkiye kara sularından geçen Güney Akım Doğal Gaz Hattı ile Ukrayna’yı devreden çıkaracak Rusya’dan Avrupa’ya enerji taşımada kullanılacak yeni bir rota oluşturmayı hedefliyor. Türkiye, aynı zamanda Avrupa Birliği tarafından desteklenen Nabucco Boru Hattı Projesi’nin de önemli bir parçasını oluşturuyor. AB destekli Nabucco projesi ile Hazar Denizi’nden Avrupa’ya doğal gaz taşınması ve Rus doğal gazına alternatif oluşturulması planlanıyor. Türkiye’nin konuya yaklaşımı ise her iki projenin de birbirinin tamamlayıcısı olduğu yönünde.

 

Türkiye, Ağustos ayında Moskova’ya Karadeniz’de Türkiye kara sularında Güney Akım Projesi için araştırmalar yapması için izin vermişti. Putin ekolojik incelemelerin tamamlandığını belirterek, sismik ve jeolojik çalışmaların % 85-90 oranlarında tamamlandığını belirtti. Moskova’da daha önce gerçekleşen görüşmelerde Rusya Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev’e, “Enerji konusunda iki ülke arasında çok ileri bir iş birliği mevcut” diyen Başbakan Erdoğan, “Sadece doğal gaz alanında değil, başka hammaddeler konusunda da çeşitli fırsatlar bulunmaktadır“ diye ekledi.

 

Rusya, Güney Akım Projesi’ni Nabucco faaliyete geçmeden önce bitirmeyi amaçlıyor. 2013 yılında işler hale gelmesi planlanan Güney Akım Projesi, Rus gaz devi Gazprom ve İtalyan Eni firması tarafından ortaklaşa yürütülüyor. Karadeniz’de Samsun’dan Akdeniz’de Ceyhan’a uzanması planlanan petrol boru hattı konusunda da  Rusya Türkiye’ye destek vermeyi taahhüt etmiş durumda.

/Style%20Library/Invest/images/news.png