10.02.2020

Türkiye'ye Yabancı Yatırımın 2020'de Artması Bekleniyor

​​​Anadolu Ajansı - Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Ayşem Sargın, 2020 yılında Türkiye ekonomisini pozitif eğilimlerin beklediğini söyledi.

Sargın, "Ticaret savaşları gibi beklenmedik bazı gelişmeler n​edeniyle geçtiğimiz yıl hepimiz için zor geçti. Ancak, 2020 yılı hem küresel hem de Türkiye ekonomisindeki yatırımlar için daha öngörülebilir ve olumlu olacak" dedi.

Aynı zamanda Boeing Türkiye Genel Müdürü ve Ülke Temsilcisi olan Sargın, 2019 yılında belirsizliklerden endişe duyan yatırımcıların Türkiye'de ve tüm dünyada uzun vadeli yatırım yapmaktan çekindiğini ifade etti.

Sargın, 2018 yılında 13 milyar ABD doları olan doğrudan yabancı yatırımların (DYY) 2019 yılında düşeceği tahmininde bulundu. 2019 yılına ait resmi rakamlar henüz açıklanmadı.

"Ancak 2020 için iyi haberler var. Bu yıl bir toparlanma bekliyoruz" şeklinde konuşan Sargın, Türkiye'de birleşme ve satın almalarda artış olacağını belirtti.

Türkiye'nin küresel DYY girişinde %1 olan payının ülke potansiyelinin çok altında olduğunu vurgulayan Sargın şöyle devam etti: "Hedefimiz payımızı %3'e yükseltmek. Böylece Türkiye en çok DYY çeken ilk 10 ülke arasına girmiş olacak."

Mevcut yatırımların sürdürülmesinin yeni yatırım çekmekten daha önemli olduğunu söyleyen Sargın, Türkiye ekonomisindeki dalgalanmalara rağmen uzun vadeli yatırımların getiri sağladığını ifade etti.

Sargın, "YASED ve hükümet, Türkiye'deki yatırım ortamını en iyi duruma getirmek için bir çerçeve yasa üzerinde çalışıyor" dedi.

Yeni yatırımcı çekmenin zor olduğunu ve Türkiye'deki yeni yatırımların genellikle mevcut yatırımların devamı niteliğinde olduğunu belirten Sargın, sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye'nin her yatırım türüne ihtiyacı yok. Türkiye'nin katma değeri yüksek, yüksek teknolojili ve istihdam oluşturan yatırımlara ihtiyacı var. Bu tür yatırımları çekmek için Türkiye'nin bir yatırım stratejisi oluşturması lazım."

Brexit konusuna da değinen Sargın, Türkiye'nin AB ile ticaret ilişkilerinin etkileneceğini, ancak kazanç elde etmeye devam edileceğini söyledi.

Türkiye'nin İngiltere ile sıkı ticaret ve yatırım ilişkileri olduğunu belirten Sargın, iyi bir planlamayla İngiltere'ye yeni alternatifler sunulması gerektiğini ifade etti.

Sargın, "Türkiye, çok önemli bir ticaret ortağı olan İngiltere'den vazgeçmeyecektir" yorumunda bulundu.​

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Ayşem Sargın Görseli