2.04.2020

Türkiye'nin İlk Tıbbi Ventilatörü Hazır

​İnsansız hava aracı üreticisi Baykar'ın CTO'su Selçuk Bayraktar, Türkiye'nin ilk yerli tıbbi ventilatör cihazına ait bir prototipin hazır olduğunu duyurdu.

Türk teknoloji girişimi BIOSYS, Arçelik ile iş birliği yaparak beş yıllık araştırma ve geliştirme çabasının ardından tıbbi ventilatör cihazını üretti.  Firma başlangıçta 5.000 yeni tıbbi ventilatör üretmeyi amaçlıyor. BIOSYS,  Baykar, Aselsan ve Arçelik’in mühendisleri bir arada bu cihazın seri üretimi için çalışıyor. Ventilatörler, ülke genelinde COVID-19 hastalarını tedavi eden hastanelerde kullanılmak üzere Sağlık Bakanlığına bağışlanacak.

Selçuk Bayraktar, Türkiye'nin önde gelen teknoloji şirketlerinin BIOSYS'i desteklemek için kısa bir süre önce kampanya başlattıklarını söyledi. Türkiye'nin savunma devleri Aselsan, Roketsan, Havelsan ve Baykar ile havacılık şirketi TAI de, BIOSYS'i destekledi.

Bayraktar, “Tüm TEKNOFEST paydaşlarımızı ve katkıda bulunmak isteyenleri bu kampanyaya mümkün olduğunca katılmaya davet ediyorum. Artık yerli ve ulusal teknolojiler geliştirmenin önemini her zamankinden daha fazla anlıyoruz” dedi.

Baykar, şirketin seri üretimini ve Türkiye'nin kamu sağlık sistemini desteklemek için BIOSYS'den 250 adet ventilatör siparişi verdi.

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Haluk Görgün de Sağlık Bakanlığı'na bağışlamak üzere 250 cihaz satın alacaklarını belirtti.​​
Türkiye'nin İlk Tıbbi Ventilatörü Görseli