23.03.2020

Türkiye, Covid-19'un Neden Olduğu Herhangi Bir Finansal Çalkantıyı Bertaraf Etmeye Hazır

​Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin, COVID-19’a karşı aldığı tedbirlerinden etkilenebilecek sektörleri desteklemek amacıyla uygulanmakta olan yol haritasının tüm yönlerine değindiğini duyurdu. 

Borsa İstanbul, geçtiğimiz hafta piyasalardaki aşırı volatiliteyi ve fiyatlardaki keskin değişiklikleri sınırlamak üzere bir dizi önlem aldı. Buna göre Borsa İstanbul'da işlem gören hisselerin fiyat limitlerini belirlemek için fiyat marjı tüm gruplarda yüzde 10'a düşürüldü. Ayrıca, devre kesici uygulamasını tetikleyen fiyat değişikliği de tüm gruplarda aşağı yönlü olarak yüzde 5'e düşürüldü. Devre kesici emir toplama süresine gelince, 30 dakikaya çıkarıldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 17 Mart'ta gerçekleştirdiği özel para politikası toplantısında gösterge faiz oranını 100 baz puan düşürerek yüzde 9,75'e getirdi. TCMB ayrıca, 91 güne kadar vadeli repo ihaleleri ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranından 150 baz puan daha düşük bir faiz oranı ile lira likiditesi sağlayacağını da açıkladı.

Türkiye geçmişte krizler, piyasa dalgalanmaları ve durgunlukların hızlı bir şekilde üstesinden geldi ve diğer finansal çalkantıları bertaraf etmeye hazır durumda. COVID-19'un neden olduğu korku faktörü, küresel anlamda tüketim, turizm gelirleri ve mağaza içi perakende satışları ciddi miktarda düşüren olumsuz bir duyarlılık şoku yaratma eğiliminde. Bununla birlikte, büyük iç pazar Türkiye ekonomisi açısından kıymetli bir varlık ve ülke, petrol fiyatlarındaki düşüşten elde edilen reel gelir kazancı sayesinde olumsuz duyarlılığı dengeleyecek.

COVID-19 ile ilgili riskler küresel büyüme duyarlılığındaki iyileşmeyi tersine çevirirken, Türkiye'deki büyüme ivmesini belirleyen iç faktörler, dış kaynaklı krediye düşük bağımlılık, dinamik iç talep, hükümet tarafından atılan adımlar, banka kredi faizi oranlarındaki düşüş ve diğer döngüsel faktörlerin COVID-19 ile ilgili risklerin Türkiye ekonomisi üzerindeki gelecekteki olası etkisini azaltma eğiliminde olduğunu gösteriyor.​

Berat Albayrak Görseli