15.04.2020

Türkiye Covid-19 ile Mücadele Eden Ülkelere Tıbbi Yardım Gönderdi

​​​Türkiye; Birleşik Krallık, İtalya, İspanya ve birçok Balkan ülkesi başta olmak üzere Covid-19 salgınından etkilenen ülkelere yardım malzemesi, tıbbi malzeme ve koruyucu ekipman gönderdi.

Türkiye Savunma Bakanlığı 10 Nisan'da, tıbbi yardım malzemeleri taşıyan bir Türk askeri kargo uçağının Birleşik Krallık topraklarına indiğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson'a yazdığı mektupta şunu dile getirdi: "Dost Birleşik Krallık halkının bu trajediden asgari seviyede kayıpla çıkmasını temenni ediyorum." Erdoğan, askeri kargo uçağının Türkiye'nin dostu ve müttefiki olan Birleşik Krallık ile kurulan dayanışmanın göstergesi olarak gönderildiğini vurguladı.

Türkiye, Birleşik Krallık'ın yanı sıra Sırbistan, Bosna Hersek, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Kosova olmak üzere beş Balkan ülkesine de tıbbi yardım gönderdi. Yardım malzemesi gönderilen ülkeler arasında Ukrayna da var.

Ayrıca Libya ve Pakistan'a da tıbbi yardım gönderdi. Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, Twitter'da konuyla ilgili açıklamada bulundu: "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararı doğrultusunda, Covid-19 virüsüne karşı önleyici tedbirlerin bir parçası olarak Libyalı kardeşlerimize ve bölgede askeri eğitim için iş birliği ve danışmanlık yapan ekiplerimize tıbbi malzeme gönderildi."

Türkiye daha önce de İtalya ve İspanya'ya maske, tehlikeli madde kıyafeti, gözlük ve dezenfektan gibi yardımcı malzemeler göndermişti. Malzemelerin bulunduğu kasaların üzerinde "Türkiye'den İspanyol halkına sevgilerle" ve "Türkiye'den İtalyan halkına sevgilerle" yazan notlar ile 13. yüzyılda yaşamış Sufi mutasavvıf Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'nin sözleri bulunuyordu: "Ümitsizliğin ardında nice ümitler var... Karanlığın ardında nice güneşler var..."​

Türkiye Tıbbi Yardım Uçağı Görseli