29.09.2016

Türkiye ekonomik reformlara devam ediyor, yeni yapısal değişiklikler yolda

Anadolu Ajansı – Moody’s’in Türkiye’nin notunu yatırım yapılabilir seviyesinin altına düşürmesinin ardından, hükümet yetkilileri Türkiye’nin makroekonomik göstergeleri ve reyting kuruluşu tarafından dile getirilen konularda açıklamalar yaptı.

 

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin yapısal reformları daha da genişletmek ve mali disiplini korumak amacıyla adımlar attığını söyledi. Şimşek, mali disiplini bozmadan yapısal reformlara hız vermenin kredi derecelendirme kuruluşlarına verilecek en güzel cevap olacağını ifade etti. Türkiye ekonomisinin temellerinin sağlam olduğunu belirten Şimşek, iç ve dış şoklara ragmen ülke olarak kriz sonrası dönemde yüzde 5.2 büyüme elde edildiğinin altını çizdi. Son yapılan Hazine ihalesine vurgu yapan Başbakan Yardımcısı Şimşek, talebin beklenenden yüksek, faizin ise düşük olduğunu söyleyerek, hedefleri yakalamak için reformlara hız vereceklerini söyledi.

 

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ise, not indiriminin Türkiye ekonomisine olumsuz bir etkisinin olmadığını kaydederek, bunun tersi olacağı yönünde görüşler olduğunu fakat kendi değerlendirmelerinin politik değil ekonomik temellere dayandığını ve herhangi bir olumsuzluğun yaşanmayacağından emin olduklarını söyledi. Türkiye’ye Ağustos ayında 900 milyon dolar, Eylül ayında ise şu ana kadar 250-300 milyon dolar net sermaye girişi olduğunu belirten Canikli, “15 Temmuz gibi bir faciadan sonra bile bu şekilde bir sermaye girişi yaşanıyorsa not indirimi ülkeyi olumsuz etkilemeyecektir” dedi.

 

Maliye Bakanı Naci Ağbal ise Moody’s tarafından vurgu yapılan yapısal reformlar ve ülkedeki kurumların kalitesi gibi konularda Türkiye’nin zaten büyük bir çaba içerisinde olduğunu söyleyerek, hukuk devleti, ekonomik yavaşlama gibi konulardaki endişelerin yersiz olduğunu, hükümetin tüm kurumlarıyla düzeni tesis etmek ve demokrasiyi daha da ileriye taşımak için gerekli tüm tedbirleri aldığını belirtti.

Finansal Yükseliş ile İlgili Görsel