26.08.2020

Karadeniz’deki Doğalgaz Keşfiyle Türkiye Bir Dönüşüm Yaşayacak

​​Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak 25 Ağustos’ta katıldığı canlı yayında Türkiye’nin kısa süre önce Karadeniz’de yeni bir doğalgaz rezervi keşfetmesiyle ilgili soruları yanıtladı. 

Sakarya Gaz Sahasında 320 milyar metreküplük doğalgaz keşfinin önemine dikkat çeken Albayrak, “Türkiye, bir eksen değişimi ve dönüşümü yaşıyor.  Artık ne doğu ne batı yeni eksen Türkiye söylemiyle yeni bir sürece gidiyoruz,” diyerek sözlerine devam etti.

Albayrak aynı zamanda söz konusu keşfin Türkiye’nin mevcut cari açık sorunlarının giderilmesine yardımcı olacağını, hane halkının ve çeşitli sanayilerin enerji maliyetlerine olumlu katkıda bulunacağını belirtti. 
Sondaj maliyetleri, çıkartma süreci ve Türkiye’nin doğalgaz çıkartmak için kullandığı teknik know-how hakkında yorum yapan Albayrak, “Maliyetleri, yatırımları hepsini konuştuk. Akçakoca sahiline gelen kesim altyapı itibarıyla da çok müsait bir bölgede çıktı. Burada söylenen büyük rakamlardan çok daha uygun bir maliyette çıkarılacak,” şeklinde konuştu.  Albayrak Türkiye’nin bu projenin finansmanını rahatlıkla gerçekleştirme kapasitesine sahip olduğunu vurgula​dı. 

Ayrıca Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) kuruluşlarının kendi başlarına bu faaliyetleri sürdürme ve doğalgazı sahadan Türkiye Cumhuriyeti Hazinesinin desteğiyle çıkarma imkânına sahip olduklarını açıkladı. 
Berat Albayrak Görseli