31.05.2021

2021 Yılının İlk Çeyreğinde Türkiye Ekonomisi Yüzde 7 Büyüdü

​Dünyadaki çoğu ekonomi COVID-19 salgınının sıkıntısı ile mücadele ederken, Türkiye bu dönemi neredeyse sıfır hasar ile atlatarak, 2021'in ilk çeyreğini güçlü bir büyümeyle kapattı. 

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, Türkiye ekonomisi 2021 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7 büyüme oranı yakaladı. Böylece Türkiye, Çin dışındaki tüm OECD ekonomilerinden daha hızlı bir büyüme gerçekleşti.

Türkiye Gayri Safi Yurt İçi Hasılası cari fiyatlarla 2020'nin ilk çeyreğinde 188 milyar ABD doları oldu. GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde; bilgi ve iletişim faaliyetleri katma değerinin yüzde 18,1, kamu hizmetleri yüzde 14,4 ve tarım yüzde 11,7 arttı.

 Türkiye'nin zamanında aldığı tedbirler ve normalleşme adımları, güçlü sağlık altyapısı, çeşitlendirilmiş teşvik sistemi ve farklı finansal destekler, Türkiye ekonomisinin hızlı bir şekilde toparlanmasını sağladı.

Sonuçları değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, ilk çeyrekteki yüzde 7'lik büyümenin yüzde 56'sının, dengeli ve sağlıklı bir büyümenin göstergesi olan net dış talep ve yatırımlardan kaynaklandığının altını çizdi. Bakan Elvan “İstihdam yaratan, gelir dağılımını iyileştiren ve istikrara odaklanan politikaları uygulamaya kararlılıkla devam edeceğiz" dedi. 

" src=