28.02.2023

Türkiye Benzeri Görülmemiş Bir Depremin Yaralarını Sarmaya Hazır

​​​6 Şubat'ta, 7,7 ve 7,6 büyüklüklerinde iki ayrı deprem Türkiye'yi sallayarak Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'nın da aralarında bulunduğu 11 ilde 13,5 milyonu aşkın kişiyi etkiledi. Bu depremlerin yalnızca birkaç saat içinde yeryüzüne bu kadar yakın mesafede meydana gelmesi, yıkımın boyutunun katlanarak artmasına neden olarak Türkiye'yi bölgenin ve tüm dünyanın en büyük felaketlerinden biriyle karşı karşıya bıraktı. Eşi görülmemiş depremler 44.000'den fazla insanın hayatına mal olurken ardında 110.000'den fazla yaralı bıraktı ve şiddetli sarsıntılar Suriye dahil olmak üzere bölgedeki birçok ülkede hissedildi.

6 Şubat'ta Türkiye Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığında (AFAD) açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şunları söyledi: “Depremin vurduğu andan itibaren devletimiz tüm kurumlarıyla harekete geçmiştir. Valilikler, depremden etkilenen tüm illerde bütün imkânlarını seferber etti. Uluslararası yardım için de görüşmeler başlatıldı. NATO ve Avrupa Birliği ile birlikte 45 ülke daha yardım teklifinde bulundu."

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay liderliğindeki AFAD Koordinasyon Merkezi ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Devlet Bilgi Koordinasyon Merkezi, bölgede afet müdahalesinin organize edilmesinde kritik görevler üstlendi. 7 Şubat'ta Devlet Bilgi Koordinasyon Merkezi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremden en çok etkilenen illerde faaliyetleri hızlandırmak için Türkiye Anayasası'nın 119. Maddesine istinaden üç aylık olağanüstü hal ilan etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremin gerçekleştiği illeri 8-11 Şubat tarihleri arasında ziyaret etti. Çadır kentlerde ve hastanelerde depremzedelerle bir araya geldi, yardım çalışmalarını denetledi ve büyük afetten etkilenenler için destek paketlerini açıkladı. Pakette, bölgede yaşayan tüm vatandaşlara 10 bin TL ön ödeme, 15 bin TL taşınma desteği, her aileye 5 bin TL'ye kadar kira desteği ve hayatını kaybeden vatandaşların ailelerine 100 bin TL yardım yer alıyordu.

Depremin ardından Türkiye, tüm kıtalardan 100'den fazla ülkeden destek ve taziye mesajları aldı. Ülkeler, kurtarma ekipleri göndererek ve yardım kampanyaları düzenleyerek dayanışma gösterdi. 12 Şubat'ta, Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani, deprem nedeniyle Türkiye'yi ziyaret eden ilk lider oldu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. İlerleyen günlerde onu Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Başbakanı Ünal Üstel, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi'nin Bosnalı Üyesi Denis Bećirović, Hırvat Üyesi Željko Komšić ve Sırp Üyesi Željka Cvijanović, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Nechirvan Barzani, Malezya Başbakanı Anwar Ibrahim, Pakistan Başbakanı Shehbaz Sharif, Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdul Hamid Dbeibeh, Gürcistan Başbakanı Irakli Garibashvili, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg izledi.

AFAD'a göre, sahada 253.000'den fazla arama kurtarma personeli, 12.500'den fazla araç, 121 helikopter ve 75 uçak görev yaparak depremin olduğu illerden 216.000'den fazla kişinin tahliyesine yardım etti. ​​
" src=
Türkiye; Earthquake; Turkish Disaster and Emergency Management Authority (AFAD)