8.01.2023

Türkiye 2022 Yılında 254 Milyar ABD Doları İhracatla Rekor Tazeledi

​​​​Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin 2022'de 254,2 milyar ABD doları gibi rekor seviyede bir ihracat rakamına ulaşarak dünyanın ilk 10 ihracatçısı arasında yer alma hedefinde önemli mesafe kat ettiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, küresel zorluklara rağmen Türkiye'de ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 12,9 arttığını vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti: “İhracatımızın rekor üstüne rekor kırarak yeni zirvelere ulaşmasını hepimiz adım adım takip ettik. Türkiye'nin 2022 yılında 254,2 milyar dolarlık ihracatla Cumhuriyet tarihimizin en yüksek ihracat rakamına ulaştığını duyurmaktan mutluluk duyuyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'ye olan tutkusunu net bir şekilde vurgulayarak şu sözlerle devam etti: "Hedefimiz, Türkiye'nin dünyada en çok ihracat yapan ilk 10 ülke arasında yer almasını sağlamak."

Almanya, ABD, Irak, Birleşik Krallık ve İtalya, Türkiye'nin en önemli ilk beş ihracat ortağı olurken, Rusya, Irak, ABD, Almanya ve Romanya en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında yer alıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Türk Lirası cinsinden ihracat yaptığı ülke ve bölge sayısının da 197'ye, toplam değerinin ise 350 milyar TL'ye ulaştığının da altını çizdi.

Törende konuşan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, küresel ticaretteki belirsizlik ve durgunluğa rağmen Türkiye'nin ihracatta rekor kırdığını söyledi.

"Şirketlerimizin ihtiyaçlarını ve küresel eğilimleri yakından takip ederek mevcut desteklerimizi geliştiriyor ve yeni destek mekanizmalarını devreye alıyoruz" diyen Bakan Muş sözlerine şu şekilde devam etti: “Yüksek teknolojili ve katma değeri yüksek sektörlerdeki firmalarımızı destekleyip bilişim hizmetleri ihracatının tabana yayılmasına yönelik mekanizmalar geliştiriyoruz."
" src=
Recep Tayyip Erdoğan; Türkiye; ihracat; rekor; Mehmet Muş