18.01.2023

Yatırım Ofisi Akşam Future&Trends Zirvesi’ne Katıldı

​Yatırım Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu, Akşam Gazetesi tarafından İstanbul'da düzenlenen Akşam Future&Trends​ Zirvesi'nde konuşmacı olarak yer aldı. Konuşmasında Türkiye'nin dünyadaki ilk 10 ekonomi arasında yer alması ve özel sektörün tahminde bulunma, tasarlama ve trendleri benimseme yetkinliğine değine Dağlıoğlu, Türkiye'nin gelecek vizyonuna ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Dünya Ekonomik Forumu'nun kısa süre önce yayımladığı küresel eğilimler raporuna atıfta bulunan Dağlıoğlu, konuşmasında sürdürülebilirlik, dijitalleşme ve jeopolitik gündem olmak üzere üç güncel konuya odaklandı. Dağlıoğlu, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında gerçekleştirilen, Türkiye'nin 2053 yılı net sıfır emisyon hedefiyle ilgili yakın tarihli bir toplantıda, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmanın anahtarının teknoloji olduğu kanısına vardık. Sürdürülebilirlik, dünyadaki tüm şirketlerin yatırım süreçlerini ve kararlarını fazlasıyla etkileyen bir gerçektir." dedi.

Yatırım Ofisi Başkanı, teknolojik altyapının, diğer bir deyişle dijitalleşmenin, en yeni teknoloji girişimlerinin de kanıtladığı üzere Türkiye'nin en güçlü yönlerinden biri olduğunu da ifade etti.

Dünyada en çok rağbet gören üçüncü trend olarak tüm ülkelerin kendi bölgelerinde daha istikrarlı ortamlar yaratmaya çalıştıklarını ifade eden Dağlıoğlu, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde bölgesinde istikrar ve yatırım merkezi olmayı başararak 2022'nin ilk 11 ayında 11,5 milyar ABD Doları uluslararası doğrudan yatırım çektiğini belirtti. Dağlıoğlu sözlerine, küresel yatırımların düşüş eğiliminde olduğu bir dönemde, Türkiye'nin diğer ekonomilere kıyasla başarılı bir şekilde öne çıktığını da ekledi.

Türkiye'deki yatırımların dağılımı konusunda ise Dağlıoğlu, UDY'nin ardındaki en büyük itici güçlerin teknoloji girişimleri ve onların çektiği sermaye yatırımları, bunların yanı sıra ihracat odaklı işletmeler ve onların Türkiye'yi tedarik zincirlerinin operasyon merkezi olarak konumlandırma çabaları olduğunu belirtti. “Türkiye'nin şu dört değer teklifine dayalı olarak rekabet üstünlüğünü korurken, sürdürülebilir uluslararası doğrudan yatırım çekmeye devam edeceğine inanıyoruz: sağlam ve hızlı büyüyen ekonomisi, iş faaliyetlerine uygun politikalar, geniş yetenek havuzu ve Avrupa, Asya ve Afrika kıtaları arasındaki bağlantı noktasında küresel pazar erişimi" diyerek sözlerine devam etti.​

Zirvede bir konuşma yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye'nin güçlü gidişatını korumadaki makroekonomik başarısının altını çizerek, Türkiye'nin başarısının son 20 yıldır Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde uygulanan politikalardan kaynaklandığını ifade etti. Yaklaşık bir yıl önce başlatılan istihdam, üretim ve ihracat ağırlıklı Türkiye Ekonomi Modeli de eşit ölçüde önemlidir ve küresel kargaşanın ortasında bile rekorlar kırmanın yolunu açan bir modeldir.​​

" src=
Akşam Future&Trends Summit; Ahmet Burak Dağlıoğlu; Türkiye