2.07.2013

Yeni Corolla yetmez ‘Sakarya’ da isteriz

Hürriyet - Japon otomotiv devi Toyota, Türkiye fabrikasında 150 milyon avroluk yatırımla 7 yıl aradan sonra yeni Corolla’nın üretimine başladı. 20 yıl önce Türkiye’de fabrika kuran ve bugüne kadar 1.4 milyar avroluk yatırım yapan Toyota, yeni Corolla yatırımıyla birlikte hem ihracat yapacağı ülke sayısını artıracak hem de 150 bin adetlik üretim kapasitesine ulaşacak.


Toyota Adapazarı fabrikasında yeni Corolla modelinin üretim hattından çıkarılıp seri üretime başlaması dolayısıyla düzenlenen törene, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Toyota Yönetim Kurulu Başkanı Takeshi Uchiyamada ve Toyota Türkiye CEO’su Orhan Özer katıldı.


Bakan Ergün, törende yaptığı konuşmada yeni model Corolla’nın 52 ülkeye ihraç edilecek olmasının önemli bir yatırım olduğunu vurgulayarak, “Toyota gibi bir markanın uzun yıllar sonra Adapazarı’nda üretilmesi çok anlamlı..” şeklinde konuştu.


“Türkiye, yatırımlar açısından çok cazip bir ülke..”, diyen Ergün, “Toyota’ya bir kez daha teklifte bulunuyorum, Toyota’nın çok değişik modelleri var ve bir de ‘Toyota Sakarya’ modeli olmalı. Burada tasarlanmış Sakarya modelini hem iç pazara hem de dünyaya üretmesinde fayda var. Bu modelin otomotiv pazarında çok başarılı olacağına inanıyorum. Toyota Sakarya, herkes için çok cazip olacaktır. Önümüzdeki 10 yıl içinde otomotiv sektörünün 4 milyon adet üretime ulaşabilir. Bunun 3 milyonunu ihraç etmesi mümkündür. 10 yıl sonra otomotiv sektörünün 75 milyar dolarlık ihracat kapasitesine ulaşması mümkün. Bu hedefleri, yeni yatırımlarla geliştirmeli ve katma değeri artırmalıyız. Bunun için de araştırma ve geliştirme yapmalıyız. Yan sanayide özellikle değerli parçalar üretmeye çalışacağız..”, dedi.


Bakan Ergün, Toyota’nın Türkiye’de 90’lı yıllarda üretim kararı alan bir firma olduğunu Türkiye ile yapmış olduğu işbirliğini model oluşturmada da yapması gerektiğini söyledi. İkinci işbirliği konusunun da Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) olması gerektiğine dikkati çeken Ergün, sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye’nin bu potansiyelini Toyota görmeli ve bir merkez oluşturulmalı. Toyota’yı yeni bir merkez oluşturmaya davet ediyorum. Türkiye’de elektrikli araç yapma konusunda ayrı bir teşvik var. Eğer Türkiye’de hibrit araç üretimi ve Ar-Ge merkezi birlikte geliştirilirse ve bunu herhangi bir firma ya da Toyota yaparsa bizim de gereken destek mekanizmalarını oluşturmamız mümkün olacaktır. Sadece Japonya’da üretim yapıp dünyaya satmak mümkün değil. Yeni yatırımlar için en stratejik nokta Türkiye olabilir.”


Toyota Yönetim Kurulu Başkanı Takeshi Uchiyamada da, Yeni Corolla’nın Avrupa versiyonunun, memleketi Sakarya’ya dönüşünden dolayı çok gururlu olduğunu belirterek, “Corolla’nın tarihini burada beraberce yazmaya devam edelim” diye konuştu. Türkiye’nin dinamizmi ve canlılığından çok etkilendiğini vurgulayan Uchiyamada, “Bu ülkenin özellikle gelecekte dünya ekonomisinde önemli rol oynayacağını düşünüyorum” dedi.

Toyota Corolla Görseli
türkiye; otomotiv sektörü; otomotiv yatırımı; toyota türkiye; toyota corolla; toyota adapazarı