6.06.2012

Doğuş Grubu, Güney Koreli ortağıyla yarı iletken çip üretecek

Hürriyet - Doğuş Grubu, geçen yıl 140 milyar ABD doları ciro gerçekleştiren Güney Kore’nin en büyük şirketlerinden SK Group ile geçen Ocak ayında İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) sırasında başlayan iş birliğini genişleterek, stratejik ortaklığa dönüştürdü. İki şirket arasında stratejik ortaklık ve iş birliği anlaşmasının yanı sıra, ortak girişim sermayesi ve e-ticaret platformu kurma konusunda da birer anlaşma imzalandı. Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, bu ortaklıklarla kısa süre içinde, mobil ve internet sektöründe öncü olmayı ve sektörde lider konuma gelmeyi hedeflediklerini belirterek, SK Grubu ile Türkiye’de ihracata katkı yapacak yeni bir yatırım planladıklarını açıkladı.

Şahenk, SK Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Chey Tae-Won ile birlikte katıldıkları imza töreninde şunları söyledi: “SK Grubu, Güney Kore’nin en köklü ve itibarlı gruplarından. Telekomünikasyon, enerji ve kimyasal alanlarında faaliyet gösteren bir dünya devi. Stratejik iş birliğimiz, ülkemize uzun vadeli yabancı sermaye getirme ve teknolojik katma değeri yüksek adımlar gerçekleştirmeye yönelik arayışlarımızın sonucudur. SK ile birlikte Türkiye’nin çok önemli ithal girdi niteliğindeki yarı iletkenlerin üretimini gerçekleştirecek bir yatırım yapmayı planlıyoruz. Bu üretim, hem sınai üretim katma değer zinciri bakımından hem de cari açık sorununa çözümde katkı sağlayacak. Otomotivden, televizyon ve buzdolabına kadar elektronik sektöründe kullanılan yarı iletken çiplerin üretimi söz konusu olacak. Bu yatırımın ülkemiz için önemli olacağını düşünüyorum. Oldukça büyük miktarlı bu yatırımla ilgili detayları önümüzdeki dönemde açıklayacağız.”

Her iki grubun ilk etapta 50’şer milyon ABD doları koyarak kurmayı planladığı ortak girişim sermayesi fonu büyüklüğünün daha sonra yurt içi ve yurt dışından sağlanacak üçüncü taraf yatırımcılarla birlikte 500 milyon ABD dolarına ulaşması bekleniyor. Şahenk, ticaret platformu kurmaya yönelik anlaşmalarla ilgili ise şunları aktardı: “Türkiye ekonomisinin istikrarlı yapısının, güçlü performansının ve dinamizminin önümüzdeki dönemde artmaya devam edeceği konusunda SK Group ile görüş birliği içerisindeyiz. Hızlı büyüme ve gelişme potansiyeli olan ancak finansman, organizasyon ve operasyon desteğine ihtiyaç duyan Türk şirketlere sermaye ve yönetim desteği sağlanması için ortak girişim sermayesi fonu kuruyoruz. Önümüzdeki aylarda bu platformu tümüyle operasyonel hale getirmiş olacağız. Ayrıca, SK Group ile e-ticaret platformu kurma çalışmaları önemli aşamaya gelmiş durumda. Kısa süre içinde şirketin aktif hale gelmesini planlıyoruz.”
/Style%20Library/Invest/images/news.png
türkiye; ict sektörü; doğuş grubu; yarıiletken üretimi; türkiye kore yatırımları; sk group