7.01.2014

“Nokta atışla yatırımcı avındayız”

Dünya - Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Başkanı İlker Aycı, Ajans olarak uluslararası doğrudan yatırım çekme konusundaki faaliyetlerini ve 2014 yılı beklentilerini paylaştı.


Aycı ithalatı kesecek, azaltacak yatırımlar konusuna odaklandıklarını vurgulayarak, “Sadece yatırım çekmek için değil çektiğimiz yatırımın kalitesini artırmak için de çalışıyoruz” diyerek kurumun yıllar içinde geçirdiği evrimi de dillenirdi.


İlker Aycı, 2014 içinde önemli yatırımların da sinyalini verdi. Aycı, “Türkiye’ye yönelik yatırım hattı projelerle dolu, biz bu çalışmaların bir an önce gerçekleşmesi için çalışıyoruz” dedi. Türkiye’de bankacılık, sigortacılık, katılım bankacılığı, enerji yatırımı, enerji teknolojisi alanlarında yeni yatırımların geleceğini söyleyen Aycı, otomotiv sektöründe de mevcut kapasite artışlarının yanında Türkiye pazarını çalışan şirketlerin olduğunu söyledi.


Aycı, şöyle konuştu: “İstanbul’un finans merkezi olmasının önemli mihenk taşlarından birisi de dünyanın önemli finans oyuncularının da gelip pozisyon almaya başlaması olacak. Japon Bank of Tokyo Mitsubishi’nin gelip bankacılık lisansı alması, Allianz’ın Yapı Kredi Sigorta’yı alması, Rusya’nın ve Doğu Avrupa’nın en büyük bankası Sberbank’ın DenizBank’ı satın alması, sermaye artırması, Citibank’ın bireysel bankacılık bölümünü almaları… Bankacılığın her iki alanında da geleneksel bankacılıkta da katılım bankacılığında da, sigortacılıkta da, finansın birçok alanında Türkiye’ye yönelik çok ciddi bir yatırım yapma isteği var. İştahlı görünen şirketler yeni fırsatlar bakmaya devam ediyorlar. Gerek bankacılık gerek sigortacılıkta gerek katılım bankacılığında yeni girişler olacaktır.”


TYDTA, tek tek Türkiye’nin ithalat kalemlerine bakıyor. Sonra sektör ve rekabetçilik analizi yapıyor. Diyelim ki bir buzdolabını alıyor ve Türkiye bu ürünü üretirken nerede ithalat yapıyor diye bakıyor. Sonra bu alanda dünyanın devi kim diye soruyor. Şirketi buluyor, yatırım yapmış mı? En son ne zaman yatırım yapmış? Yakın coğrafyada yatırımı var mı? Yeni bir yatırım ihtiyacı var mı? Türkiye’deki bir yatırımı kaldırabilir mi? Diye başlayan bir dizi soruya cevap arıyor. Eğer şirket yeni yatırım yapmışsa bu şirketin kapısını 2 sene sonra çalalım diye mim koyuyor.


Aycı, “Doğru hedefi bulup, nokta atışı yapmaya çalışıyoruz” diyerek yatırımcıyı kapıya gelince değil, önce kendileri çalışarak keşfettiklerini de anlattı.


TYDTA Başkanı, kendi alanlarında belli başarılar elde etmiş tüm iyi ülke örneklerine baktıklarını da anlattı. Ajans aslında bir taraftan kendisini Türkiye ekonomisinin gerçeklerine göre şekillendirirken diğer taraftan da rakiplerinin aldığı aksiyona göre devamlı stratejisini gözden geçiriyor.


Aycı, “Tüm ülkelerin çalışma yöntemlerini yakından takip ediyoruz. Bu alanda yola çıkan herkesi inceliyoruz. Fakat unutmamak lazım tüm ülkelerin ekonomik yapıları farklı. Bir ülkenin modelini alıp buraya aynen kopyalamazsınız. Kendi iş modelinizi ülke ekonominize göre şekillendirmek zorundasınız. İyi örnekleri Türkiye’ye indirgemeniz lazım” dedi. Türkiye kendisi diğer ülkelerin yatırım ajanslarını araştırırken bir yatırım destek ajansı kurmak için kolları sıvayan Rusya’da dünyadan 5 ülkenin ajansını davet ederek bilgi almış. Aycı, “Türkiye, İngiltere, Almanya ve Brezilya gibi ülkeler vardı.

Yakın coğrafyasında çalışmalarına en çok dikkat ettiği ülke olarak bizi çağırdı. Sonuçta Rus şirketleri ile de çalışıyoruz ve bizimle ilgili pratik bilgiye de sahipler” diye konuştu.

İlker Aycı Görseli