7.03.2014

Konya’daki dev enerji projesine yatırımcılardan yoğun ilgi

Sabah - Hükümetin başlattığı yerli kömür hamlesi dünyanın gözünü Türkiye'ye çevirdi. Konya-Karapınar'da yapılması planlanan 5 bin megavatlık kömür santralı için Suudi Arabistan ve Slovak-Tayland Konsorsiyumu müzakerelerde son viraja girdi. Slovakya Başbakanı Robert Fico, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdiği resmi mektupta, yatırıma talip olduklarını belirtti.

 

Kamu şirketi Elektrik Üretim A.Ş.'ye ait Konya-Karapınar sahasında 10 milyar ABD doları yatırımla, elektrik kurulu gücünün % 8'ini oluşturacak 5 bin megavatlık elektrik santralı inşa edilmesi planlanıyor. Saha için Suudi ACWA ile Slovak HPP ve Taylandlı SINGA grupları masada son aşamaya geldi.

 

Enerji Bakanlığı yetkilileri, birkaç ay içinde projenin karara bağlanmasının planlandığını belirtirken, Slovakya'dan Türkiye'ye "Projeyi bizimle yapın" mesajı geldi. Slovakya Başbakanı Fico, Başbakan Erdoğan'a gönderdiği resmi mektupta, Taylandlı SINGA ile konsorsiyum kurduklarını ve yatırıma talip olduklarını belirtti.

 

Proje, Türkiye'nin ilk nükleer santral anlaşması olan ve Rusya ile imzalanan Akkuyu'dan büyük olması ve Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltacak olması nedeniyle de hayati önem taşıyor.

Enerji Santralleri ile İlgili Görsel